Daca vrei sa ai coapse masive  ce muschi sunt solicitati atunci cand fac exercitii la presa in adevaratul sens al cuvantului, trebuie sa ai tot timpul in minte obiectivul asta, sa devina ceva fara de care nu poti trai. Crezi ca exagerez? Nu tocmai. Daca iti inchipui ca inghesuind acolo cateva serii de extensii cu picioarele la sfarsitul unei zile de antrenament pentru piept, o sa ajungi sa ai muschi cu forma si cu masa necesara unui campion, iti faci iluzii. Poti ajunge sa ai niste coapse uriase si dense, dar nu oricine are curajul sa faca tot ce e necesar pentru a le obtine. Sigur, poate ai intentii destul de bune ca sa-ti pulverizezi coapsele cu genuflexiuni, de 2 ori pe saptamana, dar uneori e greu sa ajungi sa  iti doresti destul de profund incat sa gasesti motivatia necesara ca sa induri efortul si durerea inerente antrenamentului pentru coapse. Nu vreau sa spun ca trebuie sa lasi balta genuflexiunile pentru totdeauna, dar, de multe ori, cel mai bun mod de a-ti „trezi” anumite parti ale corpului si de a da un nou avant cresterii musculare, e sa-ti „zdruncini” putin obiceiurile de antrenament.

Daca vrei sa ai coapse groase, masive, trebuie sa reusesti sa faci 2 lucruri. In primul rand, trebuie sa fi dispus sa-ti depasesti limita de rezistenta si sa faci destule repetari pentru a-ti forta muschi sa treaca de limita. In al doilea rand, trebuie sa-ti lucrezi coapsele din greu si destul de des, fara insa a le supraantrena. Fi  foarte atent, nu trebuie sa treci bariera dintre pasiunea pentru copase si distrugerea lor. Daca nu ai implinit 30 de ani, ar trebui sa poti sa te recuperezi rapid dupa 2 zile de antrenament serios pentru picioare pe saptamana(cam un antrenament la 3-4 zile). Daca ai peste 30 de ani si nu folosesti suplimente pentru dezvoltarea masei musculare, probabil ca nu poti spera sa te recuperezi decat daca faci un singur antrenament, exclusiv pentru coapse o data la 4-5 zile.

Un mod sigur de a-ti impinge coapsele dincolo de o anumita limita e sa bagi in ele prese inclinate cat poti. Exercitiile la presa inclinata nu sunt un inlocuitor perfect al genuflexiunilor, dar iti socheaza muschii destul de serios pentru a pune in actiune o proportie imensa din masa musculara a coapselor. Exercitiile la presa inclinata pentru picioare(exercitiu pe care il voi prezenta in urmatorul articol) te ajuta sa folosesti greutati mai mari decat in cazul genuflexiunilor, iar concentrarea este mai intensa, pentru ca se elimina problema balansarii greutatilor mari. Riscul de accidentare este semnificativ mai mic la presa inclinata pentru picioare fata de genuflexiunile super-grele.

Clasificarea exercitiilor pentru muschii coapsei:

1. In functie de pozitia corpului:

  • exercitii pentru coapse din pozitia stand;
  • exercitii pentru coapse din pozitia asezat;
  • exercitii pentru coapse  din pozitia culcat dorsal sau ventral;

 

2. In functie de numarul de articulatii implicate:

  • exercitii pentru coapse care implica o singura articulatie;
  • exercitii pentru coapse  care implica mai multe articulatii;

 

3. In functie de greutatile utilizate:

  • exercitii pentru coapse cu greutati libere(bare, gantere);
  • exercitii pentru coapse la aparate speciale(banci, cadre culisoare);

 

4. In functie de scopul urmarit:

  • exercitii pentru acumularea masei musculare;
  • exercitii pentru definirea musculaturii.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Muschii coapsei-Tipuri de exercitii, 10.0 out of 10 based on 6 ratings