Este o  boala intilnita inca din primele zile de viata ale bebelusului

Cu certitudine  toate mamele vor ca intotdeauna copiii lor sa fie sanatosi si sa nu aiba nici un fel de problema pentru a nu fi nevoie sa apeleze la medic.  Acest lucru se poate intimpla daca au grija se le administreze inca de la nastere dozele necesare de vitamine astfel incat sa aiba parte de o dezvoltare normala oferindu-le totodata si o nutritie adecvata.

lion kids vitamina d

vitamina D

Rahitismul se defineste ca fiind o maladie  a scheletului

Rahitismul este o maladie a scheletului datorata tulburarilor diferite ale metabolismului calciului si fosforului, se manifesta printr-o crestere rapida la nivelul zonelor osoase, in urma caruia apar diferite malformatii, cum ar fi, scolioza, malformatii toracice, pelvis deformat, picioare in X, gambe arcuite etc. Boala se manifesta in general in zonele cu populatie saraca, unde sistemul medical este unul mai slab dezvoltat, prin urmare neputand fi oferita cantitatea necesara de de calciu, iar cei afectati, si anume nou-nascutii nu se pot dezvolta normal, totodata fiindu-le afectata si capacitatea de a se concentra.

Boala primilor ani de viata

Rahitismul se instaleaza inca de la nastere, fiind boala primilor ani de viata, primele semne ale acestei boli  putand fiind observate in intervalul 3 luni- 2 ani ale copilului. Aceasta boala face ca oasele craniului sa se inmoaie, iar in timp copilul fiindu-i afectata capacitatea de a se misca normal. Se mai constata si o intirziere a dentitiei, o hipotonie musculara cu meteorism abdominal, hernie ombilicala, retard al mentinerii capului, al pozitiei sezut si al mersului. Craniotabesul este o zona in care bolta craniana este inmuiata dind la palpare impresia unei mingi de celuloid (ping-pong), dar acest semn poate fi luat in consideratie numai in cazul in care persista si dupa luna a sasea. Pot aparea nodozitati costale bilaterale si simetrice, de fiecare parte a coastelor dupa o forma oblica in jos si in afara (sir costal). Pentru determinarea acestor animalii  caracteristice se face o radiografie a oaselor putindu-se urmari si calcemia, fosforemia.

Trebuie mentionat ca rahitismul poate fi prevenit!

Rahitismul poate fi prevenit prin administrarea suplimentara  si corecta de vitamina D inca din primele luni de sarcina, oferindu-se astfel si aportul necesar de calciu.

Exista doua surse de vitamina D: lumina soarelui si alimentele.

Pentru majoritatea populatiei sursa principala o constituie expunere la lumina soarelui (radiatii ultra-violete) datorita faptului ca provitamina D (7 dihidro-colesterolul) din piele este transformata in vitamina D. În stare pura cristalizata s-a mai obtinut vitamina D3, iar sintetic vitamina D4, care formeaza impreuna cu vitamina D2 (calciferol) grupa vitaminelor. Calciferolul se gaseste in untura de peste, grasimea obtinuta din ficatul unor pesti marini si in ficatul mamiferelor si a pasarilor.Sugarul cu pielea alba are nevoie de vitamina D in proportie de 400 pina la 1000 U.I./zi. Acest lucru nu  este foarte usor de atins pentru ca daca ne gandim putin chiar insusi laptele matern nu contine mai mult de 300-100 U.I/zi.

Vitamina D poate fi gasita in alimente cum ar fi:

-pestele gras, produsele lactate, margarina fortifiata. Deficienta in vitamina D este intilnita si la populatia virstnica, oasele devenind friabile, rupindu-se la unele eforturi mai mari (osteoporoza). Vitaminele D (antirahitice) regleaza continutul in saruri minerale al organismului si conditioneaza in special depozitarea normala a calciului in tesutul osos.

calciu stong bones

strong bones

Calciul nu poate fi produs de catre organismul uman.

Calciul este un mineral si de aceea nu poate fi produs in organism motiv pentru care este nevoie sa-l obtinem sin surse alternative.

Singura sursa de calciu este alimentatia, daca nu sunt folosite suplimente pe baza de calciu.

Singura sursa de calciu este alimentatia, indeosebi lactatele si verdeata. Organismul nostru are nevoie de un  aport de calciu de la nastere si pe durata  intregii vieti. Omul matur trebuie sa administreze aproximativ 1.000 mg de calciu in fiecare zi. Aceasta cantitate de calciu se gaseste intr-un litru de lapte. Laptele are un continut bogat de  minerale, dar in concentratie  mai mare sint calciul si fosforul urmate de potasiu, sodiu, sulf, aluminiu, magneziu si zinc. Un litru de lapte este echivalent cut 21 de oua, 12 kg de carne de vita fara grasime sau 2,2 kg de paine din griu in ceea ce priveste concentratia de calciu . Pentru o asimilare completa, calciul are nevoie de  vitamina D si o cantitate echilibrata de fosfor.Multe alimente sint deficitare in vitamina D. In acest caz apare un surplus de fosfor. Este indicat ca in ratie sa fie  introduse  si suplimentele  bogate in calciu. Se recomanda a fi consumat un gram de calciu suplimentar in timpul mesei, pentru ca sucurile digestive ajuta la asimilarea lui. Dereglarea intre calciu si fosfor in organism poate favoriza aparitia osteoporozei prin pierderea calciului din corp

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)