Pentru multi sportivi, incheieturile mainii pot deveni o problema dificila.
Sindromul de tunel carpian (STC) e o stare dureroasa ce apare in cazul anumitor profesii, cum ar fi pianistii sau alte categorii de oameni care isi folosesc mainile pentru miscari repetitive si care ii poate afecta si pe culturisti sau powerlifteri.
Acest sindrom e cauzat de nervul median al palmei in cazul in care incheietura e in mod frecvent si repetat comprimata. Acest nerv trece printre oasele carpului, care formeaza scheletul incheieturii mainii, si ligamente. Deoarece persoanele care ridica greutati folosesc mainile si incheieturile acestora in miscari de extensie, ele pot fi afectate de acest sindrom.
Daca aveti furnicaturi persistente, amorteli sau dureri ale mainii, incheieturii sau ale bratelor, s-ar putea sa incercati experienta primelor simptome ale STC. Din ce in ce mai multe persoane care ridica greutati se plang de unele din aceste simptome, care pot aparea dupa mult timp petrecut la antrenament.
In cel mai rau scenariu posibil, sindromul pune victimele in situatia de a nu mai putea lucra sau sa beneficieze de capacitatea de extensie a mainii.
Alte simptome ale SPC includ:
- dificultatea de a inclesta pumnul sau de a afectua unele indeletniciri manuale.
- pierderea capacitatii de apucare a obiectelor.
- senzatii nocturne de “ace si cuie” in mana, incheietura sau brat.
Daca incercati unul din aceste simptome, se recomanda urmatoarele:
- Evitati miscarile bruste ale mainii in timpul ridicarii greutatii. Aceste miscari violente pot produce neplaceri in aceasta zona atat de vulnerabil.
- Impartiti antrenamentul astfel incat sa nu va suprasolicitati mainile si incheieturile.
- Luati cat de multe pauze aveti nevoie pentru a da posibilitatea mainilor, incheieturilor si bratelor sa se relaxeze.
- Intindeti-va cu regularitate degetele si incheieturile pentru a reduce probabilitatea aparitiei unor probleme care afecteaza muschii si tendoanele.
- Cand luati pauze in timpul antrenamentelor, desfasurati activitati recreative care sa va solicite extensia degetelor, mainilor si incheieturilor.
Antrenament cu dureri?,Daca aceste recomandari nu va ajuta sau vi se par nerealiste, cereti parerea unui doctor, care va poate prescrie medicatie antiinflamatorie. Metodele chirurgicale pot fi aplicate numai dupa epuizarea celor traditionale.
noiembrie 10th, 2012 on 23:48
destul de interesant, si eu am probleme cu incheieturile
noiembrie 11th, 2012 on 23:21
Din fericire, nu am dureri(inca).
noiembrie 12th, 2012 on 11:08
Foarte interesant articolul. Inca nu am dureri, dar e bine de stiut ce trebuie sa facem si ce nu.
noiembrie 13th, 2012 on 12:46
ce se poate face in cazul accidentarii la spate? cred ca azi dimineata la antrenament am facut o ruptura musculara la spate in partea de jos a dorsalului in timp ce faceam geno. ce recomanzi??? pentru ca e foarte dureros…
noiembrie 13th, 2012 on 19:46
Salut Liviu. La genuflexiuni e improbabil sa faci ruptura musculara a dorsalului. Poate o intindere puternica a muschiului urmata de o inflamatie. Incearca sa ti o punga de gheata pe zona respectiva si in cazul in care nu iti alina durerea, inseamna ca e ceva mai grav si trebuie un control urgent.
Bineinteles repaus total pana rezolvi situatia!
noiembrie 13th, 2012 on 20:21
multumesc mult. sunt deja la repaos..
noiembrie 28th, 2012 on 19:47
Foarte utile sfaturile, eu am unele probleme la un cot si o sa consult cat de curand un medic.