Exista vreun loc pentru seriile cu multe repetari intr-un program modern de culturism. Sau doar  seriile de 6-12 tom platz cele mai masive picioare din culturismrepetari sunt sigurele eficiente?

De mult timp culturistii au respins ideea de a face mai mult de 25 de repetari pe serie, considerand-o: o pierdere de timp, lipsa de eficienta sau pur si simplu,  stupiditate.  Dar ridicarea unor greutati mari, an dupa an,, facand doar 2,4 sau 5 repetari grele pe serie, isi lasa amprenta asupra batranului nostru corp, amprenta care, de multe ori, inseamna o uzura permanenta.  Pe de alta parte, cei trecuti de 30 de ani, pot ajunge  la concluzia ca nu mai pot si nici nu mai vor sa ridice greutatile enorme cu care se luptau pe cand abia trecusera de 20 de ani.

Asta inseamna ca vor sa renunte la a se antrena cu greutati cand imbatranesc, in favoarea unor activitati precum mestecatul gumei sau urmarirea din fotoliu a telenovelelor. Ceea ce trebuie facut este sa adaptam antrenemantul pentru a reflecta realitatile imbatranirii, ramanind, in acelasi timp, mult mai puternic ca sedentarul de rand. Seriile cu greutati mai mici si repetari mai multe nu sunt doar pentru supravietuitorii crizei varstei de mijloc. Seriile cu multe repetari sunt foarte solicitante cand sunt facute intr-o forma stricta si cu o respiratie corecta, fiind benefice pentru orice sportiv in oricare din etapele carierei lui sportive. Sunt eficiente, in general pentru grupele musculare mari: cvadricepsii, spate si fesieri, zone care raspund, in mod natural, la antrenamentele de rezistenta.

Grupele musculare mai mici, cum ar fi bratele, par sa nu raspunda asa de bine la acest tip de antrenament cu mega-repetari. Un culturist faimos care a obtinut rezultate excelente folosind seriile cu multe repetari, a fost Tom Platz, profesionist in anii ’80. In timpul antrenamentelor pentru concursul “Mr America”, in 1977, facea genuflexiuni cu 100 de kg, executand serii de 100 de repetari. La un moment dat, a facut 25 de repetari cu mai mult de 180 de kg. El a descoperit destul de repede, dupa ce a inceput sa se antreneze, ca seriile cu multe repetari pentru picioare stimulau dezvoltarea si fibrarea, ceea ce seriile cu putine repetari si greutati mari nu reuseau. Chiar si culturistii necompetitivi pot profita de pe urma seriilor cu multe repetari. Genuflexiunile cu bara sunt un exercitiu excelent cand vine vorba de serii cu multe repetari pentru ca adauga masa si fibrare coapselor dvs. , asa cum nu multe exercitii o pot face. De exemplu, daca puteti face 5 repetari cu 140 de kg , la genuflexiuni incercati sa faceti 3-4 serii  de 50 de repetari cu 70 de kg. Veti fi uimiti  nu numai de “arsura” adanca din muschi, dar si de beneficiile cardiovasculare. Seriile cu multe repetari va forteaza sa reduceti substantial greutatile si va vor proteja incheieturile pe termen lung.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Antrenamentul cu multe repetari pe serie, 5.5 out of 10 based on 2 ratings