Care din tehnicile pentru intensitate pe care le-ai folosit (repetari fortate, superseturi, etc.) crezi ca i-ar surprinde cel mai mult pe oameni?
As spune ca tehnica trisarii. Cu toate ca am crezut intotdeauna in folosirea formei stricte pentru a-mi izola muschii, am folosit la un moment dat metoda trisarii in aproape fiecare antrenament pentru ca acest lucru imi permitea sa fac fata unei greutati mai mari, ceea ce imi permitea sa imi suprasolicit muschii astfel incat acestia cresteau mai mari.
- Puteti s-o luati si asa: aproape fiecare exercitiu pe care il executati are o parte slaba in traiectoria ei de miscare. Ea poate fi la inceput, la sfarsit sau poate undeva pe la mijloc. Problema e ca atunci cand folosesti o forma foarte stricta, singurul mod de a trece prin astfel de puncte slabe, e folosirea unei greutati mai mici.
- Totusi, cand faceti acest lucru, muschii nu va sunt lucrati suficient de tare in punctele puternice ale traiectoriei miscarii. Dar, daca folositi o greutate mai mare si trisati un pic pentru a trece de punctul slab si pentru a ajunge la finalul setului, va puteti suprasolicita muschiul in punctele puternice.
- Sa ne gandim de exemplu, la flexiile pentru bicepsi. Punctul slab e inregistrat la inceputul fiecarei repetari (in partea de jos). Cand voiam sa execut un set de 8 repetari, foloseam cea mai mare greutate cu care puteam face 4 sau 5 repetari stricte. Cand nu mai puteam face exercitiul in forma stricta, incepeam sa trisez putin luandu-mi un avant care sa ma ajute sa trec bara de partea de jos a repetarii pana pe la un sfert din traseul pe care il aveam de parcurs in sus.
- Din acel punct, bicepsii imi erau la potentialul lor maxim, astfel incat puteam executa partea de sus a repetarii in forma stricta. In orice caz, ma asiguram intotdeauna sa nu fac acest lucru la fieacare set – numai la ultimul sau ultimele doua seturi ale unui exercitiu – si ramaneam mereu constient sa nu risc o accidentare.
- Metoda trisarii merge la fel de bine si in cazul ridicarii bratelor lateral cu gantere pentru deltoizi. Aici punctul slab e la inceputul miscarii cand greutatile inca se mai afla aproape de tine lateral.
- Trisand cu o usoara smucire la inceputul repetarii si tinand coatele putin flexate, puteam trece de punctul slab al ridicarii ajungand la momentul de mijloc, unde pot lucra cel mai bine partile mai mari si mai puternice ale deltoizilor. Daca incercati sa executati acest exercitiu avand coatele indreptate si fara sa trisati putin, nu numai ca trebuie sa folositi greutati mici, dar va veti solicita si coatele foarte mult ceea ce reprezinta un alt punct slab.
- In concluzie, putem spune ca Arnold trisa din cand in cand, mai ales atunci cand isi antrena umerii si bratele, dar intotdeauna facea acest lucru de dragul perfectionarii.
mai 31st, 2012 on 20:25
Nu stiu ce parere aveti voi, insa Arnold chiar este un om care poate fi model in toate salile de culturism din Romania!
PS: excelente imaginile.
iunie 4th, 2012 on 14:06
Ce brate avea, zici ca e photoshop, semana cu Hulk, care de altfel nu este real, deci doar cuvinte de lauda!