Cunoastem relativ bine in prezent actiunea nefasta a radicalilor liberi in dezvoltarea aterosclerozei. Particulele de tratament boli cardiovascularegrasime transportate de proteinele LDL(“transportul de colesterol rau”) sunt mai intai oxidate de radicalii liberi, ceea ce le permite imediat sa intre mai usor in peretii vaselor sangvine. Aceste depozite de grasime oxidate formeaza placi de grasime(ateroame) pe peretii vaselor sangvine si obstructioneaza incetul cu incetul  trecerea singelui, a oxigenului si a tututor elementelor necesare bunei functionari a organismului. Fara ajutorul radicalilor liberi, LDL-ul nu ar putea face toate aceste stricaciuni.

Sa reamintim ca diferitele boli cardiace si cardiovasculare care decurg de aici reprezinta prima cauza de mortalitate in tarile industrializate. Nu ne ramane decat sa speram ca se va gasi o solutie favorabila la acest flagel al secolului 21. Rezultatele obtinute cu un consum zilnic de antioxidanti sunt foarte incurajatoare din acest punct de vedere. Este vorba de sanatatea a peste milioane de oameni . Din doua articole publicate in prestigioasele reviste stiintifice: The Lancet si The American Journal of Clinical Nutrition, reiese ca o carenta de vitamina E, ar tripla riscul unei angine pectorale. Intr-un studiu international sustinut de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cercetatorii au aratat ca un procent mic de antioxidanti, mai ales de vitamina E, reprezinta un factor de risc mult mai important decat o valoarea ridicata a colesterolului, decat hipertensiunea sau tabagismul. Seleniul, un antioxidant care pare sa fie deseori deficitar, reprezinta si el un factor de risc in dezvolatarea aterosclerozei coronariene. Ori,  arterele sunt minuscule si usor de infundat, ceea ce poate antrena destul de repede boli cardiovasculare.

Aceste rezultate subliniaza bine rolul nefast al radicalilor liberi in dezvoltarea bolilor cardiace. Concluziile unui studiu efectuat de Harvard Medical School pe 87.245 de infirmiere timp de 8 ani subliniaza inca o data rolul nefast al radicalilor liberi in dezvoltarea bolilor cardiace. Conform concluziilor la care a ajuns  echipa doctorului C. Hennekens, cel care a condus studiul, este ca un consum crescut de vitamine antioxidante este asociat cu o reducere a riscurilor cardiovasculare, chiar daca nu este singurul factor ce trebuie luat in considerare. De asemenea, s-ar parea ca o deficienta de magneziu este deseori asociata cu o boala cardiovasculara. In sfarsit, o carenta de magneziu ar reduce puterea antioxidanta a sistemului cardiovascular si ar lasa loc radicalilor liberi care se afla la originea unui anumit tip de leziuni la nivelul inimii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)