Unele tipuri de cancer sunt considerate boli ale batranetii. Acest lucru e valabil mai ales pentru cancerul de prostata. Hormonii masculini (androgenii), ce se gasesc mai ales in prostata, sunt recunoscuti pentru faptul ca induc un stres oxidativ. In mod normal, glutationul (GSH), care e antioxidantul natural  al celulei, constituie  o buna protectie impotriva oxidarii.

Insa, pe masura  ce omul imbatraneste, nivelul de GSH scade: la 65 de ani, el e cu 20% pana la 40% mai mic. Aceasta scadere a nivelului de GSH risca sa puna in pericol  tesuturile prostatei. Un studiu recent  a confirmat faptul ca androgenii barbatilor  in varsta reduc in mod evident  nivelul de GSH in prostata, facilitand dezvoltarea cancerului.

Stiind ca seleniul intra in compozitia sistemului GSH-peroxidaza si ca un nivel scazut in seleniu  mareste riscurile  de cancer de prostata, putem sa ne intrebam  daca aceste rezultate nu confirma o data in plus  importanta glutationului  in prevenirea acestui tip de cancer. Un studiu finlandez, la care auparticipat 30 000 de persoane  de sex masculin,  a ratat ca cei ce luasera 50 UI de vitamina E pe o perioada de 5 pana la 8 ani prezentau mai putine riscuri de aparitie a cancerului de prostata decat cei care nu facusera acest lucru.

VN:F [1.9.22_1171]
va rugam asteptati...
Rating: 9.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Cancerul de prostata, 9.8 out of 10 based on 4 ratings