beta-caroten din morcoviDesi exista aproape 500, cel mai cunoscut e, bineinteles, beta-carotenul. In combinatie cu vitaminele E si C, e si cel ce a fost cel mai mult studiat. Succesul sau nu  se datoreaza culorilor sale galben, portocaliu si rosu, ci puterii sale reale impotriva imbatranirii si bolii. Nu se stie sa aiba vreo capacitate de intoxicare.

Desi beta-carotenul e, probabil cel mai cunoscut din familia carotenoidelor, el nu e si cel mai puternic. Studii  recente par a dovedi ca alfa-carotenul, de exemplu, pe care il gasim in cantitate mare in morcovii fierti in aburi la foc mic (aproximativ 90 de grade Celsius)  si in dovleac, e de 10 ori mai puternic  in protejarea pielii, ochilor, ficatului si plamanilor.

Un alt carotenoid bine cunoscut odata cu dezvoltarea prevenirii cancerului la prostata e licopenul. Sursa cea mai cunoscuta si raspandita sunt rosiile.  Dupa Journal of the National Cancer Institute, licopenul are o actiune  antioxidanta de 2 ori mai eficienta decat cea a beta-carotenului.

Rezultatele unui studiu efectuat timp de 6 ani pe 50 000 de barbati de catre Universitatea Harvard arata ca barbatii al caror aport de licopen era mai ridicat, prezentau  cu 20% mai putine riscuri de cancer decat cei ce ingerau mai putin. Alte carotenoide, cum ar fi luteina, zeaxantina sau criptoxantina, sunt mai putin cunoscute.

Totusi, cercetarile pun in evidenta  puterea lor anticanceroasa mai ales in faza initiala, in cursul careia se restabileste comunicarea celulara intre  celulele sanatoase si celulele canceroase, primele reluand atunci controlul asupra regenerarii celulare.

Doze recomandate: desi nu exista o doza zilnica de beta-caroten recomandata in mod oficial, in practica, dozajul variaza intre 5000 si 25 000 U.I.

Surse naturale de beta-caroten: morcov, dovlecei, pepene galben, caise, mango, cartofi dulci, spirulina, broccoli, varza creata, alge verzi, sparanghel si frunzele legumelor verzi.

Surse naturale de licopen: rosii, pepene verde, grapefruit, caise, sparanghel, broccoli.

Suplimente alimentare: Beta Caroten Calivita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)