Multi experti recomanda schimbarea programului de antrenament deoarece muschiul se obisnuieste cu un anumit exercitiu, ceea ce conduce la lipsa progresului. Efectul este considerat a fi legat de adaptarea neuromusculara. Totul este parte a unei teorii mai ample propuse de Hans Selye, care stipuleaza ca organismul se adapteaza eventual unui stres aplicat si ca aceasta adaptare este in general benefica.

In cazul exerci]iilor fizice cu greutati, care reprezinta un stres pentru organism, corpul se adapteaza prin cresterea fortei si a masei musculare, mai ales cand ii sunt asigurate nutritia si odihna optime. Prea mult stres, ca in cazul supraantrenamentului, duce la lipsa adaptarii si se manifesta prin pierderea de masa musculara si forta sau lipsa progresului. Teoria stresului conduce catre teoria cresterii continue a stresului antrenamentului cu greutati, care spune ca cea mai buna cale pentru a promova cresterea musculara este aceea de a mari gradual nivelul de solicitare a musculaturii prin cresterea treptata a greutatiilor folosite, limitarea pauzelor dintre serii si alte metode.

Totusi, experienta a dus la concluzia ca un stres care creste continuu duce deseori la supraantrenament. Ca rezultat, a aparut sistemul periodizarii. Periodizarea implica de obicei separarea antrenamentului in cicluri, fiecare ciclu folosind un numar diferit de repetari, volum de antrenament, pauze intre serii si greutati folosite. Ciclurile de antrenament dureaza de obicei 3 luni, incepind cu greutatile relativ mici si avanseaza catre greutati mari. Schimbarea nivelului de stres aplicat impiedica sistemul neuromuscular sa se adapteze complet. Acest lucru in schimb previne accidentarile si stoparea progresului. Unii sugereaza, mai recent, ca schimbarea stresului aplicat musculaturii, la fiecare 3 luni, nu este suficient de des.

Ei cred ca trebuie sa creezi „confuzie musculara“ schimband programul la fiecare doua saptamani Un studiu nou aduce acestui concept un pas mai departe comparand un program traditional cu unul in care subiectii au schimbat la fiecare antrenament grutatile si numarul repetarilor. Grupul cu programul traditional a schimbat schema de repetari si greutati la fiecare 4 saptamani. Celalalt grup a schimbat la fiecare antrenament nr. repetarilor astfel la primul antrenament 8 repetari pe serie, la urmatorul 6 repetari, la urmatorul 4 repetari, apoi iar se relua ciclul incepand cu 8 repetari.

Studiul a durat 12 saptamani.Subiectii au facut 3 antrenamente pe saptamana facand la fiecare impins din culcat cu bara si presa inclinata pentru picioare. Cea mai mare crestere a fortei a avut loc la grupul ce a schimbat numarul repetarilor la fiecare antrenament. Dar numai in primele 6 saptamani. Dupa acest interval ritmul de crestere a for]ei a fost egal la ambele grupuri. Studiul a concluzionat ca schimbarea continua a variabilelor din antrenament pare sa impiedice adaptarea neuromusculara promovand cresterea fortei.  Intrucat cresterea fortei duce la folosirea unor greutati mai mari, putem concluziona ca in final aceasta va duce la cresterea masei musculare.

Din pacate, studiul nu a durat suficient de mult pentru a putea fi detectate cresteri ale masei musculare, stiut fiind ca aceasta crestere este un proces mult mai lent decat cresterea fortei.

VN:F [1.9.22_1171]
va rugam asteptati...
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)