Termenul hipertrofie musculara semnifica o crestere excesiva, iar referitor la muschi inseamna muschi mariti de obicei ca urmare a exercitiilor fizice. Printre psihologi exista polemici neintrerupte cu privire la modul de dezvoltare al muschilor si anume daca acestia cresc prin aparitia de fibre musculare noi- sau prin ingrosarea fibrelor existente. Unele studii au comparat culturisti de renume mondial cu liceeni amatori  si au aratat ca , studiate la microscop, dimensiunile fibrelor musculare sunt asemanatoare, desi culturistii aveau in mod evident muschi mai mari. Studii ulterioare au aratat ca numarul de fibre musculare era mult mai mare in cazul culturistilor profesionisti decat la liceeni. Deci teoria spune ca anii de antrenament intens promoveaza hiperplazia fibrelor musculare.

Pe masura ce fibrele musculare se ingroasa  ca si compensare a efectului indus de antrenamentul intens, muschii cresc si devin mai puternici. Puterea muschiilor este data de o combinatie de factori printre care se afla tesuturile conjunctive si mecanismele de  functionare favorabile. Totusi cel mai important element este cresterea proteinelor contractile, adica a actinei si miozinei. Unele conditii patologice pot duce la muschi mari dar, in mod paradoxal , slabi. Un exemplu este acromegalia, de obicei rezultatul unei tumori mici la glanda pituitara ce determina eliberari imense de hormon de crestere. Suferinzii de acromegalie de la varste mici ajung sa fie foarte inalti, cu muschi mari dar foarte slabi.

Intr-adevar, majoritatea studiilor orientate pe injectarea de hormon de crestere au concluzionat obtinerea de muschi mai mari dar fara a fi insotiti de cresterea puterii. Hormonul de crestere promoveaza cresterea tesuturilor conjunctive, dar nu afecteaza proteinele contractile care reprezinta esenta puterii musculare.

VN:F [1.9.22_1171]
va rugam asteptati...
Rating: 6.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Ce este hipertrofia musculara?, 6.8 out of 10 based on 4 ratings