Cunoscuproprietati si benficii ale consumului de ceai verdet pentru proprietatile sale anticancerigene, mai ales in cazul cancerului de colon, ceaiul verde face parte dintre polifenoli.  Ingredientul cel mai activ din ceaiul verde  e epigalocatechina. In realitate, secretul ceaiului verde sta in amestecul  sau sinergic format din trei elemente antioxidante active: epicatechina, epigalocatechina si epicatechin -3-galata. Deasemenea, contine clorofila si alte elemente antioxidante pe care le gasim in samburii de strugure, in afine, in ginkgo biloba sau in scoarta de pin.  Ceaiul nu trebuie sa fermenteze inainte de a fi uscat, intrucat acest procedeu oxideaza anumite bioflavonoide si unii polifenoli. In mod normal, aceasta precautie e respectata pentru ceaiul verde.

Puterea ceaiului verde nu se limiteaza la protectia cancerigena; conform unor studii de specialitate, el previne in egala masura  reactiile de oxidare in creier, actioneaza ca antibacterian, vindeca gingivitele, scade nivelul colesterolului  si trigliceridelor, protejeaza impotriva daunelor  provocate  vaselor sangvine  si ar fi chiar capabil sa impiedice  dezvoltarea virusului HIV, a virusului hepatitei si a celui al herpesului.

Desigur, pentru a beneficia din plin de avantajele pa care ceaiul verde le ofera, ar trebui sa bem  intre 10 si 20 de cesti de ceai pe zi si sa ingurgitam  in acelasi timp cafeina pe care o contine, chiar daca ceaiul verde contine de doua ori mai putina  cafeina decat cafeaua. Iata motivul pentru care se recomanda sa luam zilnic, in timpul meselor, 2 capsule cu 30% polifenoli de extract de ceai verde. De altfel, studii recente efectuate la Universitatea din California, par sa demonstreze ca  extractul de ceai verde e cea mai buna capcana pentru radicalii liberi hidroxili, fiind urmata de extractul din samburi de strugure, pycnogenol, gingko biloba si alte amestecuri de bioflavonoide.

Probabil ca tocmai datorita calitatilor sale antioxidante ceaiul verde e capabil sa opreasca mutatiile genetice imputabile atacarii ADN-ului si poate “stopa” inceputul unui cancer. La sfarsitul anilor ’90, doua echipe universitare au aratat ca ceaiul verde  poate opri reproducera celulelor canceroase. O universitate americana a evidentiat  chiar felul in care procedeaza catechinle din ceaiul verde:  mai intai, ele infasoara celula  canceroasa intr-un  strat protector ce impiedica o contaminare a celulelor vecine, apoi, ele permit proceselor oxidative sa aiba loc in celula pentru  ca ea sa moara mai repede prin autodistrugere.

Acum intelegem mai bine de ce i se atribuie atatea virtuti anticanceroase ceaiului verde in ceea ce priveste stomacul, plamanii, sanii, esofagul, colonul  si chiar pancreasul. Ceaiul verde s-ar parea ca e la fel de eficient in prevenirea daunelor provocate pielii,  inclusiv cancerul, protejand-o de efectele mutagene ale razelor UV, ceea ce e mult mai eficient decat actiunea unei simple creme protectoare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)