Pentru un incepator, este aproape inspaimantator sa vezi un culturist in timpul unui antrenament. Ochii ii sunt “iesiti din orbite”, venele umflate si fata i se coloreaza deseori in rosu-vinetiu. In fiecare secunda te astepti sa-i tensiune arteriala inimaexplodeze capul.Te poti intreba pe buna dreptate ce se intampla cu presiunea sanguina a sportivului in cauza?

Studiile au aratat o crestere semnificativa a tensiunii(presiunii) sanguine in timpul ridicarii unor greutati mari. Unul dintre studii a aratat o crestere pana la 320/250(sau 32 su 25 cum zic unii) la un culturist care lucra la presa pentru picioare cu o greutate foarte mare. Trebuie sa precizez ca limita maxima a tensiunii sanguine normale este 140/90(14 cu 9).

Aceasta descoperire i-a alarmat pe multi doctori, care in consecinta, i-au sfatuit pe cei cu hipertensiune sa evite toate formele de exercitii cu greutati. Intr-un ultim studiu publicat, despre relatia dintre antrenamentul cu greutati si presiunea sanguina, cercetatorii au studiat trei grupuri carora le-au luat tensiunea timp de 48 de ore dupa antrenament.

Cele 3 grupuri erau alcatuite din:

  • sedentari
  • culturisti cu experienta
  • alergatori cu experienta

Toti aveau o presiune sanguina normala. Cercetatorii au luat doua masuratori, prima dupa antrenamentul cu greutati, si a doua dupa ce subiectii nu facusera nici un fel de antrenament timp de 48 de ore. Antrenamentul a constat in 12 exercitii a cate 2 serii pentru fiecare, antrenand intregul corp. In timp ce studiile anterioare au aratat ca, in general, culturistii cu vechime au o presiune sanguina mai scazuta, ca a populatiei generale, acest studiu nu a depistat nici o schimbare a presiunii sanguine la subiectii celor 3 grupuri.

Presiunea sanguina masurata in ziua fara antrenament a fost similara cu cea luata dupa antrenament la toate cele trei grupuri

Bazandu-ne pe acest studiu, putem spune ca antrenamentul cu greutati nu are efecte adverse asupra presiunii sanguine la oameni care au o presiune sanguina normala.

Ce se intampla insa cu oamenii cera u o presiune sanguina peste normal, hipertensivii, daca fac exercitii intense si grele?

In acest caz ei trebuie sa se antreneze ceva mai usor, cu greutati moderate si fara sa faca exercitii aerobice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Culturism-presiunea sanguina, 10.0 out of 10 based on 1 rating