vitamine si minerale din surse naturale cum ar fi legumele si fructele

  • Vitaminele, ca si mineralele sunt esentiale pentru sanatate intrucat participa la cresterea si echilibrul corpului nostru. Reprezinta instrumentele (sau coenzimele) de care au nevoie muncitorii  celulari (enzimele) din organismul nostru pentru a extrage, din alimentele  pe care le consumam,  energia de care avem nevoie.
  • Din cauza unei alimentatii nesanatoase,  fabricate industrial, din cauza cresterii poluarii, stresului provocat de viata trepidanta si a folosirii de numeroase  produse chimice, fructele si legumele nu mai sunt suficiente pentru a aduce acesti aliati indispensabili unei vieti sanatoase. Numerosi specialisti confirma aceste lucruri, chiar daca altii, mai conservatori, raman convinsi ca ne putem multumi cu o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete.
  • Scopul acestui articol nu este  sa intre in  aceasta polemica, de altfel importanta. Sa fim insa realisti: la ora actuala, majoritatea oamenilor nu consuma fructe si legume in cantitatea recomandata pentru o viata sanatoasa; mai rau, ei nici macar  nu se ostenesc sa verifice  provenienta si calitatea fructelor si legumelor pe care le consuma.
  • Bineinteles, ideal ar fi sa consumam numai  alimente bio, dar aceste alimente nu sunt intotdeauna usor de gasit, iar preturile sunt de cele mai multe ori, exagerat de mari, nu numai pentru cei cu venituri mici.  Si atunci, iata ca in acest context, suplimentele alimentare reprezinta, fara indoiala, o solutie interesanta, nu numai de studiat, ci si de adoptat. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa fim precauti, chiar si in acest domeniu al produselor naturiste si suplimentelor nutritive.
  • Unele dintre vitamine si minerale au puteri antioxidante deja stiute, altele nu. Si alte substante, cum ar fi aminoacizii si enzimele produse de organism, sunt antioxidanti  bine cunoscuti. Asadar, in continuare va prezint un tabel ce sintetizeaza, pe categorii, principalele substante antioxidante cunoscute.

Principale substante antioxidante

Vitamine

Minerale

Aminoacizi si protein

Enzime

Altele

  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Vitamina Q10
  • Vitamina A
  • Retinol
  • Carotenoide: betacaroten si licopen
  • Vitamina B5
  • Vitamina M (acid folic)
  • Vitamina P (bioflavonoide)
  • Proantocianide
  • Flavone si flavonoli: quercitina, camferol, pectina
  • Seleniu
  • Zinc
  • Mangan
  • Cupru
  • Magneziu

  • Cisteina
  • Acid lipoic
  • Acid uric
  • Bilirubina (pigment galben al bilei)
  • Glutation (GSH)
  • Glutation peroxidaza (GPX)
  • Glutation reductaza (GRD)
  • Superoxid dismutaza (SOD)
  • Catalaza
  • Indoli
  • Terpene

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)