• Tegumentul a fost recunoscut in Occident ca un organ important de eliminare si e denumit uneori “al treilea rinichi”. E cunoscut faptul ca produce suficiente substante solide pentru a determina  aparitia unor “depuneri albe” la suprafata pielii,   in cazul unei functii  renale deficitare. Tegumentele furnizeaza de asemenea una dintre cele mai  sensibile  si usor de observat  surse  de informatii legata de ceea ce se intampla cu chimia organismului  si statusul nutritional. Aceasta sursa e mirosul corpului.
  • Asa cum exista o flora bacteriana normala la nivelul intestinului, avem de-a face cu anumite bacterii ce se dezvolta in mod obisnuit  la nivelul tegumentelor. Desi cunostintele noastre cu privire la acest aspect sunt limitate, se crede ca indeplinesc un rol in mentinerea starii de sanatate a tegumentelor si prin aceasta,  indirect, a starii de sanatate a organismului.  Dupa cum  tipul si numarul de bacterii ce se dezvolta la nivelul unei placi de cultura sunt usor influentate de modificarile  discrete ale compozitiei  chimice  a mediului, in mod similar,  tipul de bacterii si numarul microorganismelor ce se dezvolta la nivelul tegumentelor sunt rapid influentate de produsi reziduali excretati.
  • O anumita  tulpina bacteriana  stimulata sa creasca in prezenta unei substante  particulare excretate va produce un miros caracteristic. In acest mod, mirosul tegumentelor  serveste ca un fel de mecanism de “feedback”, ce transmite informatii  despre statusul  chimic al  mediului intern, reflectand astfel esecul sistemului  digestiv de a prelucra confortabil anumite alimente.
  • Dar mirosul corpului e influentat, deasemenea si de alti factori, cum ar fi starea emotionala a individului, cantitatea de oxigen disponibila (dependenta  de tipul de imbracaminte, larga sau stramta) si de aplicarea unor substante  chimice la  nivelul tegumentelor, cum ar fi sapunuri, antiseptice, cosmetice, etc.  Sapunurile, in special cele  “deodorizante”, care distrug flora  cutanata normala, pot elimina mirosul orgasnismului.
  • Prin utilizarea acestor sapunuri, o persoana afectata de  supraincarcare severa cu reziduri  a orgasnimului  poate masca acest aspect fata de sine insusi, iar in absenta mirosului neplacut al organismului, care i-ar fi reamintit ca se alimenteaza necorespunzator, nu devine constienta de aceasta problema.  In mediul medical,  a existat un anume interes in producerea  unui dispozitiv computerizat care sa poata diagnostica afectiunile comune prin analiza atenta a mirosului corporal.  Aceste cercetari promit sa arunce mai multa lumina asupra relatiei existente intre componenta de excretie din cadrul nutritiei si aparitia anumitor afectiuni.
  • Scrierile antice avertizeaza cu privire la pericolul ignorarii unor astfel de necesitati simple si de baza, cum ar fi urinarea si defecatia. Cu siguranta, nu ar trebui sa fim surprinsi sa descoperim aparitia afectiunilor  cronice la persoanele cu constipatie frecventa (chiar daca dieta e destul de corecta), din cauza consumului de alimente cu grad inalt de rafinare, ce nu formeaza un bol alimentar suficient, sau a folosirii deodorantelor ce previn eliminarea reziduurilor la nivelul tegumentelor, cu o pozitie defectuoasa  si functionarea inadecvata a rinichilor ca o cale de excretie.

VN:F [1.9.22_1171]
va rugam asteptati...
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)