In acest articol  vom vedea care sunt diferentele intre pullover-ul pentru piept si cel pentru spate.

  • Probabil ai observat  ca unii culturisti pullover cu gantera pe banca declinata fac pullovers (trageri peste cap) in programele  pentru piept  in timp ce altii  in cele pentru spate. Ce inseamna asta?  Ei bine, atat pectoralii cat si dorsalii, fara a mai mentiona  capetele lungi  ale tricepsilor, sunt implicati  in pullover. Un muschi despre care deseori se crede ca este implicat  dar nu e cazul e serratusul anterior.
  • Care dintre muschi e cel mai solicitat, depinde de traiectoria miscarii(TM) pe care o folosesti. Pieptul si capetele lungi ale tricepsilor  sunt implicate la maxim  cand misti greutatea  din pozitia deasupra capului (sau mai jos) pana ce bratele  ajung perpendicular pe trunchi.  Pectoralii se intind de la stern  si clavicula  pana la un tendon  situat pe partea  frontala a humerusului (osul bratului).  Pentru ca sunt situati  pe partea frontala  a trunchiului, ei au cea mai puternica linie  de tragere din aceasta pozitie.
  • Odata ce bratele sunt perpendiculare pe corp, pectoralii  nu pot trage bratele  mai departe. Capul lung al tricepsului  e implicat cel mai mult  pentru ca e intins  in pozitia de deasupra capului , permitandu-i sa se contracte  cu cea mai mare forta. Cu cat bratele ajung mai  aproape de pozitia perpendiculara pe trunchi sau mai departe, cu atat intinderea capetelor lungi ale tricepsilor  e mai mica si ajuta mai putin la miscare.
  • Dorsalii sunt si ei  implicati pentru a asista  pectoralii in aducerea  bratelor din pozitia deasupra capului  pana la cea perpendiculara pe trunchi, dar nu sunt solicitati prea mult.  Pentru ca sunt atasati de coloana, acestia sunt dezavantajati  aici din punct de vedere biomecanic.  Traiectoria miscarii in care dorsalii sunt  implicati la maxim  e miscarea bratelor  din pozitia  perpendiculara  pe trunchi spre laterale.  Pentru ca pieptul nu poate contribui la tragerea  in aceasta TM, dorsalii intra in actiune pentru a completa miscarea.
  • Bineinteles, daca faci pullovers pe o banca orizontala, TM se opreste cand  bratele sunt perpendiculare  pe corp. Dupa acel punct, daca vei continua sa extinzi bratele, greutatea  iti va cadea pe coapse. O cale pentru a depasi  aceasta situatie si pentru a pune accent  pe dorsali e de a folosi  o banca declinata, ce iti va permite  sa maresti TM.  Capul fiind mai jos,  iar soldurile mai sus,  si punctul in care bratele  perpendiculare fata de podea nu mai este acolo  unde ar fi perpendiculare  fata de corp,  acum fiind  mai aproape de solduri.

pullover cu gantera pe banca declinata pentru spate

Concluzie

  • Pullover-ul  implica atat  pectoralii cat si dorsalii, dar si capetele  lungi ale tricepsilor. Totusi se poate plasa  o solicitare  mai mare asupra  pieptului sau  sau dorsalilor  in functie  de care TM folosesti. Pentru piept, executa  pullovers  din culcat cu spatele  transversal  pe o banca  orizontala si tinand  coatele putin indoite pentru a le proteja de suprasolicitare.
  • Sugeram folosirea unei haltere. O alta cale de a creste TM la capatul miscarii  e de a folosi  o banca declinata  si cablul de la un scripete  de jos. Aceasta iti va permite  sa duci bara pe toata traiectoria  spre coapse  pentru o implicare mai mare a dorsalilor. Aceasta versiune imita tragerile  in jos la helcometru cu bratele drepte, ce este de fapt un pullover facut in pozitia stand.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)
Diferenta intre pullover-ul pentru piept si spate, 10.0 out of 10 based on 3 ratings