Cu totii stim ca genuflexiunile cu bara pe ceafa sunt cele mai bune pentru a dezvolta forta si masa musculara in special in zona picioarelor si nu numai, dar si pentru a lua in greutate. Sunt mai putini cei care stiu ca exista si exercitii piept si tricepspentru partea superioara a corpului un astfel de exercitiu care permite folosirea unor greutati mari si angreneaza multe grupe de muschi in timpul executiei. E vorba de flotarile la paralele. Pentru a creste mare si puternic, e nevoie sa lucrezi cu greutati foarte mari si sa angrenezi cat mai multe grupe musculare in acelasi timp. Socul asupra corpului fiind foarte mare, daca mancati si va odihniti suficient dupa aceea, se va produce o adaptare in sensul cresterii in greutate si forta.

Daca la genuflexiuni, sunt angrenate gambele, femuralii, cvadricepsii, lombarii, trapezul etc., la flotarile la paralele, sunt agrenate aproape toate grupele majore ale partii superioare a corpului: pectoralii, tricepsii, umerii, dorsalii etc. Intr-un fel, ceea ce reprezinta genuflexiunile pentru picioare are echivalenta in ceea ce reprezinta flotarile la paralele pentru trunchi si brate. Daca la genuflexiuni puteti modifica executia in asa fel incat accentul sa cada ceva mai mult pe cvadriceps, ccnd tineti trunchiul cat mai drept si bara mai sus, spre baza gatului, sau ceva mai mult pe fesier, femural si lombari, cand aplecati trunchiul mult in fata, tinand bara mai jos, pe trapez, si la flotari la paralele puteti face modificari ale executiei. Astfel, daca tineti trunchiul inclinat spre fata si coborati foarte jos, creste implicarea pectoralilor, iar daca tineti trunchiul cat mai drept si nu coborati foarte jos in timpul executiei, scade implicarea pectoralilor si a umarului, accentul cazand pe triceps.

Deci, acest exercitiu poate fi inclus ori la antrenamentul pentru piept, ori la cel pentru tricepsi, in functie de executie. Exista mai multe modalitati de a mari greutatea atasata corpului. Un carlig prins de centura permite atasarea unui disc, in fata, daca vreti sa lucrati pectoralii, pentru ca for- teaza inclinarea trunchiului in fata, sau la spate, daca vreti sa lucrati tricepsii, pentru ca forteaza corpul sa stea mai drept. Alta metoda este prinderea cu labele picioarelor a unei gantere sau plasarea unui disc pus pe o bara intre picioarele indoite. Aceste 2 metode nu forteaza in nici un fel inclinarea corpului , de aceea ar trebui sa aveti voi grija de acest lucru. Pe de alta parte, prinderea ganterei cu labele picioarelor are avantajul ca puteti elibera gantera cand doriti si puteti continua exercitiul doar cu greutatea corpului. In celelalte cazuri, e nevoie de un partener pentru a scapa de greutati.

In concluzie, flotarile la paralele nu trebuie sa lipseasca din programul unui culturist serios, in cautare de masa si forta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Exercitii pentru masa musculara, 10.0 out of 10 based on 2 ratings