Cei mai multi dintre culturisti au descoperit ca sunt mai puternici la exercitiile efectuate cu o singura mana decat daca utilizeaza ambele brate simultan. Exercitiile cu un singur brat sau picior sunt numite unilaterale pe cand bicepsii lui arnoldcele cu ambele brate, sau picioare, se numesc bilaterale. Oamenii de stiinta  numesc relativa slabiciune musculara, ce apare la exercitiile bilaterale,deficit bilateral. Cauza precisa a acestui deficit nu este cunoscuta dar unii oameni de stiinta cred ca atunci cand antrenezi ambele brate, ca in cazul flexiilor cu bara pentru bicepsi, impulsul nervos dinspre creier spre muschi(in acest caz bicepsii) este redus. Cand antrenezi cate un brat, beneficiezi de semnalul nervos complet, ceea ce duce la o contractie musculara mai puternica.

Deficitul bilateral este mai mare in muschii mai mici, comparativ cu grupele musculare mari. Asta datorita  probabil unui semnal neuronal mai mare  la grupele musculare mai mari, precum muschii spatelui sau ai coapselor , comparativ cu grupele mai mici, precum bicepsii. Mergand pe aceasta idee se pare ca antrenamentul unilateral este mai eficient pentru grupele musculare mai  mici comparativ cu cel pentru grupele mai mari. Asta ar explica de ce flexiile pentru bicepsi cu o gantera, in care este folosit un singur brat, sau bratele sunt folosite alternativ, sant mai populare decat genuflexiunile pe un picior. Un studiu recent  a descoperit ca in cazul extensiilor facute cu ambele picioare acestea au o forta cu 7% mai mica decat forta acumulata  a celor 2 picioare cand lucreaza independent.

In caul fortei flexorilor degetelor diferenta este de 20%. Deci practic  vorbind, cel mai bine este sa introduceti exercitiile unilaterale dupa cele bilaterale. Aceasta este de altfel o practica uzuala a majoritatii campionilor, care se refera la exercitiile unilaterale ca exercitii de izolare si le fac dupa ce le termina pe cele de baza.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Forta unilaterala, 10.0 out of 10 based on 1 rating