In cazul hiperextensiilor, cel mai important aspect este amplitudinea miscarii si viteza de lucru, care trebuie sa fie cat mai mica. Muschii spatelui inferior sunt stabilizatori ai miscarilor si nu sunt specifici pentru lucrul in viteza mare sau pentru a dezvolta o forta mare. Indoirea se realizeaza de la nivelul bazinului, pana se depaseste verticala (cand unghiul dintre trunchi si membrele inferioare este mai mic de 90 grade). Din aceasta pozitie exercitiul are 2 faze:
1. de ridicare a trunchiului pana ce acesta este in prelungirea corpului (paralel cu solul), cand muschii au fost intinsi (contractie excentrica) si revin la pozitia obisnuita;
2. de hiperextensie, cand ridicarea continua pana la punctul maxim pe care-l permite structura articulatiei, iar muschii din partea de jos a spatelui realizeaza o contractie maxima (concentrica).
La acest exercitiu, genunchii pot fi usor in flexie pentru a permite o incordare cat mai mare a musculaturii si o amplitudine maxima a miscarii. Exercitiul nu este pentru dezvoltarea masei musculare sau a fortei, ci pentru reliefarea musculaturii. Una dintre greselile ce pot aparea in executie hiperextensiilor este miscarea de balans sau elan care conduce la „trisarea” efortului de lucru. Hiperextensiile pot fi dozate prin numarul de repetari, prin viteza de lucru, prin numarul si durata pauzelor dintre repetari si serii, dar si prin utilizarea unor incarcaturi. Incarcaturile in acest exercitiu se folosesc pentru dezvoltarea masei musculare si a fortei. Cele mai utilizate incarcaturi sunt discurile: acestea se aseaza pe ceafa si se tin cu mainile sau se mentin la piept.
In situatia in care nu se folosesc greutati este recomandat ca mainile sa se tina la ceafa pentru a ingreuna miscarea, prin cresterea lungimii segmentului bratului fortei si pentru a impune mentinerea umerilor ridicati.
august 28th, 2011 on 13:04
Sunt perfecte exercitiile astea.Cu o greutate in mana merge ca uns.
septembrie 1st, 2011 on 12:13
Imi plac tare mult exercitiile pentru spate, nu mi se par atat de solicitante precum cele pentru abdomen, dar trebuie sa am grija sa nu exagerez cu unele in detrimentul celorlalte! 😛
septembrie 11th, 2011 on 08:52
un efeect major s-ar putea obtine deasemenea si fara acest aparat ,adica indoit de la jumate in picoare cu ceva greuatea strinsa la piept ,si respectiv aplecari si ridicari .:)
septembrie 12th, 2011 on 13:44
Stiu la ce te referi. In general exercitiul respectiv se executa cu haltera in spate, insa trebuie sa fi foarte atent, foarteee atent, pentru ca te poti accidenta grav, mai ales un incepator, si pe deasupra poti sa cazi in cap daca nu aproximezi bine, insa, da, e un exercitiu foarte bun si acela.