In anii 1990 se publica in SUA un studiu ce avea sa costituie piatra de temelie pentru o multime de alte studii privind efectele hormonului de crestere(GH,growth hormone) asupra persoanelor in varsta; Gh isi castiga astfel reputatia de de a incetini procesul de imbatranire. Barbatii carora li se injectase GH au inregistrat o reducere semnificativa a masei de tesut adipos  si un castig important de masa musculara.

In plus si alte efecte, precum reducerea grosimii tegumentului si ameliorarea functiei imunitare, conduceau la concluzia conform careia GH ar putea sa intervina in evolutia nefasta spre imbatranire. Trebuie retinut totusi ca subiectii, care au participat la studiu, aveau o deficienta a secretiei hormonului de crestere, fapt bazat pe masurarea nivelului de IGF-1 circulant.

GH stimuleaza sinteza IGF-1 ;GH este degradat in aproximativ o ora, in timp ce IGF-1  circula in organism mai mult de 12 ore, legat de o proteina cu rol de transport(si care intarzie degradarea catabolica a hormonului). De aceea, IGF-1 este considerat “barometrul” biochimic al GH  eliberat in organism. O alta constatare a fost legata de observatia ca modificarile benefice induse de GH dispar atunci cand administrarea hormonului este oprita. In acest caz trebuie sa ne punem intrebarea: oare Gh chiar are efecte de reducere a ritmului de imbatranire?

Sa ne reamintim si de testosteron(“obsesia culturistilor”). Multi varstnici inregistreaza niveluri serice de testosteron similar cu cele ale indivizilor castrati. Mult timp a fost considerat un aspect normal al procesului de imbatranire. Pe de alta parte, femeile in varsta primesc estrogeni de sinteza, ca terapie de substitutie(pentru a contracara efectele instalarii menopauzei). Studii recente au demonstrat ca si barbatii inregistreaza beneficii in urma unui tratament hormonal cu testosteron. Culturistii sunt si ei interesati de hormonii amintiti. S-a constatat ca injectarea unei combinatii de GH  cu testosteron are capacitatea de a potenta reciproc efectul celor 2 hormoni.

Unii culturisti adauga la acest “cocktail” un al treilea hormon: insulina. Intr-un studiu, mai multi barbati in varsta  au primit o combinatie de GH si hormoni androgeni, iar altii, doar testosteron. Cei din primul grup au inregistrat o crestere de trei ori mai mare a masei musculare si o reducere semnificativ mai mare a stratului adipos. Cat despre efectele secundare, adica edeme(retentie hidrica), dureri articulare, reducerea tolerantei la glucoza, acestea au aparut intr-o proportie importanta.

O alta constatare importanta a acestui studiu: oamenii care mentin un nivel de IGF-1 au sanse mai mari de a suferi de boala Alzheimer(dementa senila), deoarece se presupune ca IGF-1 ar regla nivelul cerebral al unei proteine numite Flamiloid(care reprezinta substratul morfologic al maladiei Alzheimer).

Aceste studii reprezinta un pas inainte, insa procesul imbatranirii este departe de a fi inteles pe deplin. Cat despre legatura cu culturismul: copii nu incercati asta acasa!!! Oricum, preparatele pe baza de hormon de crestere au un pret prohibitiv, iar despre efectele secundare ale preparatelor pe baza de testosteron nu mai are rost sa amintesc, pentru ca, sunt convins ca deja le cunoasteti.

VN:F [1.9.22_1171]
va rugam asteptati...
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)