Hormonii androgeni sunt hormoni naturali masculini ce contribuie esential la dezvoltarea organelor sexuale masculine si caracteristicilor secundare. Cei mai importanti  sunt testosteronul  si dihidrotestosteronul (cea mai activa forma a testosteronului). Androgenii au fost descoperiti in 1930, la scurt timp dupa  aceasta urmand sinteza lor industriala in scopuri terapeutice, dar si pentru  a creste performanta. Steroizii anabolizanti  sunt versiuni sintetice  ale testosteronului, care a fost prelucrat chimic, astfel incat sa i se diminueze afectele androgenice, sa i se sporeasca  efectele anabolice   si sa i se diminueze efectele nedorite asupra organismului.

Cei mai utilizati sunt: nandrolon, danazol, fluoxymesteron(Halotestin R), oxandrolona(Oxandrin), oxymetholona(Anapolan) si stanozolol(Winstrol).

Ei au mai multe utilizari terapeutice (hipogonadism, osteoporoza, deficienta de crestere). Sunt utilizati insa si ca substante dopante. Efectele lor  sunt:

  • cresc masa musculara;
  • cresc forta musculara;
  • cresc agresivitatea si motivatia in timpul antrenamentului;
  • induc senzatia de rezistenta la oboseala;
  • produc recuperare mai rapida dupa antrenamente mai intinse;

Aceste aparente beneficii sunt insa minime in comparatie cu riscurile:tendinite, slabirea musculaturii, epislaxis, acnee severa, probleme psihologice, psihiatrice, neurologice, hormonale, disfunctii sexuale, hepatice, cardiovasculare potential fatale, diverse tipuri de cancer, dependenta psihica.

Se pune problema daca exista steroizi anabolizanti  siguri?

Raspunsul este afirmativ, acestia sunt produsi de producatorii de medicamente de renume si sunt comercializati de catre farmacii sau magazinele de specialitate, la recomandarea medicului, antrenorului sau nutritionistului. Exista asa zisii ” anabolizanti siguri” care sunt comercializati si pe piata neagra , insa niciodata nu va exista certitudinea in privinta sigurantei utilizarii lor , din simplul motiv ca nu au fost supusi controlului strict al Ministerului Sanatatii.

Pot deveni acesti steroizi nesiguri?

Desigur, atunci cand sunt utilizati necorespunzator, in sensul dozelor si al modului de utilizare. Ca si in cazul altui drog, utilizarea de seringi nesterilizate  pot duce la contractarea unor boli grave : (hepatita virala, SIDA, etc). Aceasta practica este chiar mai raspandita printre utilizatori,  datorita hepatotoxicitatii  mai scazute a acestora cand sunt injectati decat la utilizarea lor orala.  Probabil ca cel mai notabil efect advers  al utilizarii lor  de lunga durata  este atrofia testiculara, cu scaderea spermatogenezei.

VN:F [1.9.22_1171]
va rugam asteptati...
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)