Culturismulimpins de la piept la presa pentru partea din mijloc a pieptului ca sport, ne ajuta sa cunoastem mai bine anatomia si fiziologia corpului uman, prin urmare hai sa ne uitam mai bine la structura si functia muschilor pieptului.

Musculatura pieptului e constituita din 2 perechi de muschi, si anume, pectoralul mare in profunzime, respectiv pectoralul mic. La randul lui, muschiul pectoral mare e alcatuit din 2 fascicule, cel sternocostal si fasciculul clavicular ( a nu se confunda cu pectoralul mic). Spre deosebire de fasciculul clavicular al muschiului pectoral mare, muschiul pectoral mic se ataseaza de coaste, nu de humerus.

Fasciculul sternocostal al muschiului pectoral mare se ataseaza de manubrium (partea de sus a sternului), de cele 6 cartilaje costale superioare din apropierea partii de insertie in stern si de portiunea tendinoasa a partii superioare a muschiului oblic extern al peretelui abdominal. Impreuna, cele 2 fascicule determina aducerea bratului spre zona mediana a trunchiului.

Partea sternocostala a muschiului pectoral mare e cea mai activa atunci cand se executa impinsul de piept la aparat din pozitia stand asezat.

Aparatele pentru un astfel de exercitiu pot varia foarte mult. Asadar, unele aparate folosesc greutati libere, in timp ce alte sunt dotate cu un “stack” de greutati, unde printr-o simpla miscare, se poate alege greutatea dorita.

In cazul nostru aceste lucruri nu conteaza, insa  e foarte important ca aparatul sa fie proiectat in asa fel incat sa permita schimbarea pozitiei palmelor in timpul exercitiului, mai exact, atunci cand indreptati coatele, palmele sa se apropie una de cealalta, pe masura ce va apropiati de finalul miscarii. Nu toate aparatele au o astfel de caracteristica, majoritatea dintre ele neavand brate independente din punct de vedere al traiectoriei miscarii.

Dupa ce toate aceste lucruri au fost clarificate (sper, daca nu lasati un comentariu), sa trecem la forma de executie a exercitiului:

 1. Dupa ce in prealabil ati efectuat o scurta incalzire( aproximativ 15 minute), desi in general nu cu acest exercitiu se incepe programul de antrenament pentru piept, reglati greutatile astfel incat sa puteti efectua cel putin 10 repetari.

 2. impins de la piept la aparat din stand asezatVa recomand sa nu incercati sa setati aceeasi greutate ca la impinsul de la piept cu haltera pe plan orizontal, asta deoarece implicarea muschilor e oarecum diferita, iar efectuarea exercitiului de impins la aparat necesita de obicei folosirea unor greutati mai mici.

 3. Acum reglati inaltimea scaunului aparatului. Aveti grija ca scaunul sa nu fie ridicat nici prea sus, acest lucru va concentra eforul asupra zonei inferioare a pieptului, insa nici prea jos, reducand astfel tensiunea la nivelul pieptului si facand ca o mare parte din efort sa fie transferat catre zona deltoidului anterior.

 4. Aseaza-te pe scaun, cu spatele si cu capul sprijinite de spatar. Majoritatea aparatelor sunt prevazute cu un suport(pedala) care in momentul in care e impins /a, determina miscarea bratelor aparatului in fata, pentru a permite practicantului sa apuce manerele, nemaifind necesara ducerea coatelor foarte mult inapoi, ceea ce pentru incepatori, poate constitui in prilej de a se accidenta.

 5. Apuca cele doua manere, dupa care ia picioarele de pe suport si aseaza-le pe podea. Acum esti in pozitia de “Start“. Impinge bratele aparatului in fata, indreptand coatele. O sa observi ca pe masura ce te apropii de pozitia de “Final“, palmele tind sa se apropie una de cealalta. Nu indrepta complet coatele. In felul acesta, tensiunea va fi preluata de muschiul pectoral, nu de articulatia cotului.

 6. Lasa greutatea sa coboare printr-o miscare lenta si controlata. Opreste-te in momentul in care palmele ajung in dreptul pieptului, fara a intinde excesiv articulatia umerilor. Multi depasesc aceasta liniea imaginara, afirmand ca astfel obtin o mai buna intindere de-a lungul fibrelor musculare ale pieptului (lucru adevarat), insa poate fi periculos, riscand astfel o intindere sau chiar 0 ruptura musculara, mai ales in cazul folosirii unor greutati inadecvate.

 7. Expira dupa ce ai indreptat bratele, si expira inaintea miscarii de revenire. Incepe urmatoarea repetare fara pauza, iar dupa terminarea numarulul de repetari dorite, apasati “pedala” pentru a va elibera usor mainile.

Acest tip de exercitiu, la care mainile se apropie una de cealalta pe masura ce manerele sunt impinse in fata, va antrena pe deplin zona interioara a muschilor pectorali (in jurul sternului). In cadrul impinsului de la piept la aparat din sezand, e importanta si greutatea de lucru, insa mult mai importanta e forma corecta de executie a exercitiului. Muschii pieptului necesita o munca considerabila, iar un astfel de exercitiu poate fi util pentru atingerea acestui obiectiv.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Impins de la piept la aparat, 9.7 out of 10 based on 7 ratings