legume calite in tigaie numit si subzi indian

  • Prin prajirea legumelor intr-o tigaie plata, de fonta, ele sunt fripte si rumenite astfel incat isi pastreaza compozitia si aroma, chiar daca sunt “gatite usor”. In nordul Indiei, preparatul poarta denumirea de legume subzi. Datorita procedeului de baza, se pot pregati diferite meniuri delicioase, fiecare din ele fiind unic.
  • Modul in care legumele sunt taiate conteaza foarte mult pentru modalitatea de pregatire. Partile tari, fibroase, si indigeste trebuie inlaturate. Legumele cu consistenta crescuta trebuie taiate in bucati mai mici si gatite mai mult timp, in schimb, cele mai crude se taie in bucati mai mari si se adauga mai tarziu sau sunt gatite separat, cu pregatirea unui sos sau garnituri.

Cum se prepara?

  • Prepararea incepe prin adaugarea unei lingurite de sofran indian, 2 de chimen macinat si 3 de coriandru macinat in 2-3 lingurite de unt ghee (vezi articolul). La nevoie se pot adauga si alte condimente. Dupa ce acestea sunt rumenite, se adauga 2 cepe medii taiate in inele de grosimea de 0,5 cm si se calesc.
  • Gradul de rumenire al acestui amestec va influenta foarte mult gustul, iar experienta fiecaruia devine cel mai bun ghid. Pe masura ce legumele se rumenesc, e important sa desprindem portiunile rumenite ce se lipesc de tigaie. Acestea dau o aroma bogata mesei.
  • In continuare, se adauga 1 cana si jumatate de ciuperci, toate taiate in bucati mici. Se amesteca in ghee si condimente, pana se rumenesc, apoi se sareaza. Se poate adauga si putina apa daca legumele se usuca sau pot fi acoperite cu apa si lasate sa fiarba acoperite, pana se evapora apa.
  • O alta abordare consta sta in folosirea umiditatii naturale a legumelor, prin acoperirea cu un capac pe o perioada de timp. In niciunul dintre cazuri, sucul legumelor nu e aruncat. Folosirea capacului inmoaie legumele cu consistenta dura, dar nu e necesar ca toate legumele sa fie moi. Timpul de preparare depinde de varietatea de legume folosite si de efectul dorit. Se poate opri fierberea cand subzi are consitenta unei supe sau cand e suficient de uscat pentru a fi servit pe o farfurie plata. Cand grasimea incepe sa se ridice  la suprafata sosului, formand o pelicula, legumele sunt gata.
  • Dupa preferinte, acum e momentul sa fie adaugate laptele sau iaurtul pentru a se obtine un sos mai cremos si pentru a creste continutul de proteine al mesei. Alte ingrediente cum ar fi tofu, mazare verde, spanac, rosii, telina tocate sau frunze de mustar oparite, pot folosite cu sau in locul legumelor deja mentionate pentru a obtine o variatie. Felul de mancare obtinut e concentrat, savuros si usor de digerat.
  • Pofta buna!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Legumele calite (subzi indian), 10.0 out of 10 based on 1 rating