Fiecare are o anumita cantitate de testosteron in organism, insa cea mai pronuntata crestere, de lapentru vrei mai multi muschi, ai nevoie de mai mult testosteron in corp an la an, a acestui hormon se inregistreaza la tineri, in perioada adolescentei. Secretia de testosteron creste de 10 ori in perioada pubertatii, cu debutul intre 9-15 ani si atinge un nivel aproape de varf spre sfarsitul adolescentei. Din acest punct, nivelul de testosteron creste lent pana la 30 de ani, apoi are o evolutie stationara  scazand si crescand in jurul unor mici varfuri.

Masa musculara a barbatului va atinge dezvoltarea maxima intre 18 si 25 de ani,bineinteles, daca nu se intervine cu o terapie de “fier”. Dorinta sexuala atinge un varf in jurul varstei de 30 de ani. Performanta sportiva, chiar si in cazul atletilor de elita, atinge un maximum la inceputul decadei de 20-30 de ani. Desigur, aceste aspecte nu sunt inevitabile. Chiar daca nu esti unul dintre atletii de elita care se antreneaza inca dinainte de a-i fi mijit mustata, ai potentialul de a-ti dezvolta masa musculara si de a deveni puternic. In plus, o sa reduci in viata ta sexuala ceva din vigoarea adolescentei, pe care sunt sigur ca ti-o amintesti.

Legatura dintre testosteron si masa musculara e destul de clara in termen generali: cu cat ai mai mult dintr-una, cu atat ai mai mult din cealalta. Antrenamentul de forta, cu toate ca nu iti va produce o crestere permanenta a nivelului de testosteron, in mod sigur iti va da cateva bobarnace sanatoase, producand o marire pe termen scurt. In continuare iti recomand 4 metode prin care poti sa induci o crestere temporara a acestui hormon atat de important.

  1. Fa exercitii care implica o mare parte din muschi, precum genuflexiunile, indreptarile, tractiunile si flotarile la paralele.
  2. Foloseste greutati mari-cel putin 85% din greutatea maxima cu care poti face o repetare dintr-un anumit exercitiu.
  3. Cand mergi la sala, antreneaza-te din plin, multe exercitii, multe seturi, multe repetari.
  4. Pauzele trebuie sa fie scurte:30-60 de secunde.

Desigur, nu poti integra simultan toate aceste idei in programul tau de antrenament. De exemplu, cand lucrezi mare parte din masa musculara cu greutate mare, nu poti avea un volum mare de exercitii si nici nu poti fi eficient daca faci pauze prea scurte intre serii. Aceasta este unul dintre motivele  pentru care ar trebui sa aplici principiul periodizarii antrenamentelor, cu alte cuvinte sa iti modifici strategia de antrenament la fiecare cateva cateva saptamani, in loc sa faci exact aceleasi antrenamente pana la adanci batraneti.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)