Melatonina e o molecula produsa de toate organismele vii, inclusiv de plante. La animale, melatonina marcheaza ritmul anotimpurilor. Dupa specie, ea provoaca naparlirea, migratia si comportamentul in perioada de imperechere.
La om, melatonina e un prohormon produs de glanda pineala (sau epifiza), o glanda de marimea unui bob de mazare, ce se gaseste in centrul creierului. Ea joaca un rol important in reglarea somnului si starii de veghe. E produsa mai ales noaptea, la intuneric, producerea sa incentand odata cu aparitia luminii. Melatonina e un fel de hormon biologic intern. Copii produc mai multa melatonina de cat adultii, apoi, odata cu pubertatea, producerea sa scade progresiv.
In general, la adulti nivelul de melatonina creste spre ora 9 seara, atinge un varf la ora 2 sau 3 dimineata si se diminueaza pana la trezire, spre ora 7. La unele persoane, acest ciclu e puternic decalat. In acest caz, se poate face apel la un supliment cu melatonina. Pe langa tratarea tulburarilor de somn, melatonina ajuta si la rezolvarea problemelor cauzate de decalajul orar.
In prezent, cercetatorii studiaza efectele melatoninei asupra imbatranirii. In urma unor studii pe soareci de varste diferite, s-a constatat ca transplantarea unei glande pineale imbatranite la un soarece tanar a provocat imbatranirea prematura a acestuia, in timp ce, invers, glanda tanara transplantata la un soarece batran l-a mentinut mai mult timp in viata. La ora actuala nu putem explica aceste rezultate deconcertante si nu stim de ce nivelul de melatonina scade odata cu inaintarea in varsta. In plus, conform unor endo-crinologi (specialisti in glande), melatonina ar fi cel mai puternic dintre antioxidanti.
Melatonina,
aprilie 23rd, 2012 on 10:40
Nu stiam ca melatonina poate fi atat de eficienta