Cand te-ai gandit ultima data la minerale ? La urma urmelor, ce-ar putea sa faca niste minerale pentru fizicul tau? Foarte multe, de fapt. Unul din domeniile in care mineralele isi pot arata adevarata efecienta e arderea grasimii. Iata in continuare 3 minerale de care ai mai multa nevoie decat ce poti asimila din dieta ta zilnica.
Calciul
Cititorii obisnuiti ai acestui blog nu vor fi surpsinsi sa vada calciul pe aceasta lista. Desi la un moment dat se credea ca ajuta doar la sanatatea oaselor, calciul e in prezent un arzator de grasimi foarte eficient.
Mai multe studii au facut legatura intre un consum ridicat de calciu si un nivel scazut al grasimii corporale si s-au propus doua mecanisme pentru a explica modul in care calciul ajuta la la mentinerea unui nivel scazut al grasimii.
- Unul sugereaza ca un consum ridicat de calciu reduce concentratia de calciu in celulele de grasime prin scaderea productiei de hormon paratiroid si calcitriol (o forma activa a vitaminei D), crescand lipoliza (descompunerea lipidelor) si inhiband depozitarea grasimii.
- Cealalta explicatie ar fi urmatoare: calciul continut in alimente sau suplimente se combina cu grasimile din dieta in tractul digestiv, prevenind absortia. Consuma cate 500 mg de doua ori pe zi, in timpul mesei, insa ai grija sa nu iei doze prea mari, pentru ca procentul de calciu absorbit scade odata cu cresterea cantitatii de calciu din suplimente.
Seleniul
Rapoartele arata ca nivelul de seleniu din sol se diminueaza din cauza pesticidelor agriculturii moderne. Acest lucru e problematic deoarece una din functiile seleniului e de a sprijini productia de hormoni tiroidieni.
Mai exact, seleniul e un component al eznimei ce catalizeaza conversia hormonului tiroidian tiroxina (T4) intr-o forma mai activa, triodtironina (T3), responsabila pentru mentinerea metabolismului la un nivel ridicat. Ia 200-400 de micrograme de seleniu pe zi, odata cu hrana.
Zincul
Acest mineral esential e implicat in numeroase functii ale organismului, inclusiv in rata metabolismului. Deficienta de zinc poate interfera cu productia de hormoni tiroidieni si suprima metabolismul, facand foarte dificila arderea grasimilor. Deficientele de zinc pot fi o problema pentru cei ce se antreneaza intens.
- Un studiu efectuat la Universitatea din Massachussetts a raportat ca subiectii a caror dieta continea putin zinc au experimentat scaderi semnificative ale ratei metabolice. Totusi, dupa administrarea zilnica a unui supliment cu 25 mg de zinc, timp de 20 de zile, rata metabolica a devenit mai ridicata chiar decat nivelul dinainte de experiment.
- Un alt studiu efectuat la Universitatea Nationala din Andong, Coreea de Sud, a dus la concluzia ca deficienta de zinc produce o scadere a nivelului de leptina, un hormon ce mentine rata metabolica ridicata si tine sub control senzatia de foame.
Asadar, foloseste un supliment cu zinc care iti asigura aproximativ 30 de miligrame zilnic.
Minerale ce te ajuta sa slabesti,
iulie 14th, 2012 on 22:51
Despre calciu chiar nu stiam ca poate avea si aceasta proprietate…interesant articolul!