Sportivii in varsta de peste 35 de ani spun ca li se pare mai greu sa construiasca masa musculara pe masura ce imbatranesc. Variate mecanisme fiziologice sunt oferite ca explicatie, cum ar fi schimbari ale nivelurilor hormonilor anabolici si o scadere a comunicarii dintre sistemul nervos central si muschi. Un factor neglijat, care probabil joaca un rol important, este controlul cortizolului. Acest hormon este sintetizat in cortexul adrenal. El este denumit hormonul stresului, deoarece este eliberat rapid in sange in timpul oricarui tip de stres acut.

Totusi, cortizolul este esential pentru viara. Are insa si o parte intunecata, fiind cel mai catabolic hormon din corp si este cel mai potent stimul hormonal pentru distrugerea tesuturilor musculare. Studiile arata ca barbatii tineri se adapteaza la exercitiile prelungite prin reducerea productiei de cortizol. Din moment ce corpul este intr-o constanta batalie intre reactiile anabolice si cele catabolice, orice controleaza eliberarea de cortizol in timpul exercitiilor, poate influenta balanta metabolica in favoarea hormonilor anabolici cum ar fi testosteronul si hormonul de crestere.

Deoarece barbatii mai inaintati in varsta produc niveluri mai mari de cortizol cand se antreneaza, este mai dificil pentru ei sa obtina crestere musculara. Un studiu recent sugereaza o solutie la aceasta problema legata de imbatranire. Cinci barbati in varsta s-au antrenat, folosind 9 exercitii, in doua ocazii diferite. La primul antrenament au baut o bautura energizanta ce continea carbohidrati, iar la celalalt o bautura fara nimic (placebo). In timpul antrenamentului in care au baut bautura energizanta, nivelul cortizolului a fost semnificativ mai scazut decat atunci au baut placebo.

Asemenea bauturi energizante sunt deci indicate pentru reducerea nivelului de cortizol, dar se recomanda ca ele sa nu contina  mai mult de 7% carbohidrati. Mai mult poate inhiba absorbtia lichidului si poate crea senzatia de greata.

VN:F [1.9.22_1171]
va rugam asteptati...
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Muschi mai mari pentru sportivii in varsta, 9.0 out of 10 based on 1 rating