Orice incepator in culturism are ca obiectiv dezvoltarea musculaturii pieptului, deoarece, alaturi de musculatura abdomenului, contribuie la formarea unei imagini armonioase a trunchiului. Muschii pieptului sunt prezentati in mai multe pozitii in concursurile de culturism, si de multe ori, forma, dimensiunile si gradul de reliefare hotarasc desemnarea castigatorului. Prin topografia sa, muschiul marele pectoral are ca principala actiune proiectarea umarului spre inainte si abductia bratului. Datorita dimensiunilor sale, a faptului ca se dezvolta relativ usor, comparativ cu alte grupe musculare, nu exista sala de culturism, indiferent de dimensiuni si gradul de dotare, care sa nu aiba cel putin un aparat special pentru marele pectoral. In acelasi timp, datorita muschilor, sunt usor de implicat si de solicitat in diverse miscari, mai mult sau mai putin analitice.
Muschiul pectoral mare, care este format din doua fascicule, actioneaza humerusul prin manipularea articulatiei umarului (glenohumerala). Acest muschi mare acopera partea superioara a pieptului, partea sa laterala formand peretele anterior al axilei.
Fasciculul sternocostal al pectoralului mare se leaga de manubrium, care reprezinta portiunea superioara a sternului, de cele 6 cartilaje costale superioare din apropierea partii de insertie in stern si de portiunea tendinoasa a partii superioare a muschiului oblic extern al peretelui abdominal. Fasciculul clavicular se afla de-a lungul suprafetei interne anterioare a claviculei. Actionand impreuna, ambele fascicule cauzeaza aductia bratului la nivelul umarului (aduc bratul de-a lungul corpului) si extind umarul (aduc bratul in fata).
Muschiul deltoid incepe la scapula si se ataseaza de humerus. Doar fibrele anterioare ale deltoidului sunt direct si puternic activate de fluturarile la cablu(exercitiu ce va fi prezentat in articolul urmator). Aceste fibre isi au originea in partea laterala a claviculei si se atasează pe portiunile anterioare si superioare ale humerusului. Aceste fibre produc flexia puternica a humerusului la nivelul umarului (aduc humerusul in fata), dar ajuta, deasemenea, la deplasarea bratului catre centrul corpului (miscarea de aductie) la fluturarile la cablu.
Exercitiile pentru muschii pieptului se clasifica astfel:
1. Dupa pozitia corpului:
- exercitii pentru piept, din culcat dorsal, inclinat si declinat;
- exercitii pentru piept, din asezat;
- exercitii pentru piept, din stand;
2. Dupa numarul de articulatii implicate:
- exercitii cu o singura articulatie;
- cu doua sau mai multe articulatii;
3. Dupa tipul exercitiilor:
- exercitii libere, cu bara sau cu gantere;
- exercitii la aparate, cu ghidaje sau cabluri;
4. Dupa efortul realizat:
- efort izotonic;
- efort izometric;
- efort mixt;
Muschii pieptului-Tipuri de exercitii,
septembrie 3rd, 2011 on 16:54
Multumesc de informatii.
martie 8th, 2012 on 16:35
mistooo!!!!chiar are efect:)
noiembrie 20th, 2012 on 12:57
o chestie mai utila si mai inteligenta chiar nu exista??? incerc sa aflu care sunt clasificarile muschilor si absolut tot despre ei, si in schimb exista doar site-uri despre cum sa ii tonifici si cum sa iti maresti pieptul, dar nimic util si inteligent! la fel ca blog-ul asta, mai sunt sute pe langa voi…nu promovati absolut nimic interesant!
noiembrie 21st, 2012 on 00:47
Buna Anita!
Te-ai gandit ca poate tu esti cea care nu foloseste cum trebuie motorul de cautare. Google, sau alt motor de cautare, iti ofera cele mai relevante raspunsuri, in relatie cu ceea ce tu ai scris in casuta de cautare. Oricum, daca citeai putin titlul si subtitlul acestui blog, vedeai/citeai ca el se intituleaza “Blog VitaClub”, respectiv “Exercitii culturism si fitness”, nu “Anatomia corpului uman”.
In plus, toate exercitiile sunt impartite in niste categorii, fiecare categorie fiind aferenta unei grupe musculare. Daca ai studia putin articole respective,ai vedea ca de cele mai multe ori, la inceputul fiecarui articol sunt prezentati pe scurt (repet, pe un astfel de site, nimeni nu vrea sa citeasca un referat de 15 pagini despre muschiul pectoral, sa zicem) muschi implicati de acel tip de exercitiu, etc.
Cateodata, trebuie sa muncesti mai mult pentru a obtine ceea ce iti doresti.