poza nuci si alune

  • Nucile, dupa cum afirma paleontologii erau consumate de catre stramosii nostri chiar inainte de a deveni umani. De aceea, ne putem astepta, ca atunci cand sunt proaspete, bine mestecate si in cantitati proportionate fata de celelalte alimente, nucile sa reprezinte unul dintre cele mai apreciate alimente.
  • Nucile contin nu numai cantitati mari de proteine cu valoare biologica superioara,  dar si lipide utile, unele dintre ele absolut necesare( acizi grasi esentiali). De fapt, anumite tipuri de nuci  sunt foarte uleioase.
  • Nucile pecan de exemplu, pot contine pana la 76% lipide. Din aces motiv, 0,5 kg de nuci pot contine  la fel de multe calorii ca 6 kg de cartofi, in mod evident nefiind un aliment pentru cei ce sunt la dieta.
  • Compozitia lor concentrata, bogata in lipide, precum si distributia lor in natura sugereaza ca ar trebui sa consumate in cantitati limitate. Acest lucru e important nu numai pentru controlul greutatii, deoarece cantitatile mari de nuci sunt greu digerabile.
  • Daca nucile nu sunt proaspete, ar trebui evitate complet. Daca au fost decojite  si pastrate o perioada lunga de timp, lipidele se oxideaza si rancezesc. Acest fapt nu numai ca le ofera un gust puternic, dezagreabil, dar le poate face nocive pentru organism. Desi acest gust ranced e frecvent acoperit prin prajirea nucilor in sare si ulei, cel mai indicat ar fi sa le evitati.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Nucile: proteine ce cad din cer, 10.0 out of 10 based on 1 rating