Cel mai important lucru de stiut  atunci cand gatesti peste, este sa-l pastrezi retete pentru gatitmereu umed. Nimic nu e mai rau la gust ca o bucata de peste uscat. Bucatarii de pe coastele  Spaniei au inventat o metoda foarte eficienta de “hidratare” a carnii albe: stropeste-o mereu  cu un sos din vin alb, ulei masline si usturoi. Reteta poate fi aplicata si pe file, dar trebuie sa recunoastem ca un peste intreg, cu ochiul atintit spre musafiri, arata mult mai impresionant… Nu-ti face griji, pielea se va desprinde foarte usor. Daca gasesti, poti sa cumperi o plasa speciala din metal, folosita pentru a tine carnea la un loc si a permite intorsul pe gratar.

Ingrediente:

  • 1 sticla de vin alb(dupa preferinte)
  • 4 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 peste

Ce ai de facut:

  • Toarna jumatate din vin in pahare, pentru tine si prietena. In sticla de vin ramasa pe jumatate goala, pune usturoiul zdrobit si ulei de  masline cat incape. Lasa amestecul sa se “odihneasca” 30 de minute. Sareaza moderat interiorul si exteriorul pestelui, apoi stropeste-l cu mixtura din vin si ulei. Asaza pestele pe gratar, si stropeste-l din nou  cu  vin si praf de sare. Intoarce-l o data la un minut  si nu uita sa-l uzi din nou. Cand carnea se rupe la testul cu furculita, inseamna ca e gata( in mare, cam  3 minute pentru fiecare centimetru de grosime a pestelui). Se serveste cu felii de lamaie alaturi.

Vanata la gratar

Ingrediente:

  • 1 vanata
  • sare
  • 1/4 cana de ulei masline

Ce ai de facut:

  • Taie o vanata mare in felii groase de 2,5 cm si presara sare peste ele, pentru a le elimina  sucul amar specific. Clateste feliile in apa, sterge-le cu un prosop de hartie, apoi unge fiecare bucata, pe ambele parti, cu ulei de masline. Inainte de a se face pestele-sau chiar o data cu el-, asaza vanata pe gratar, in zonele mai putin incinse(timp de 10-15 minute). Intoarce-le cat de des ai rabdare-doar sa nu se innegreasca.

Rezultat: 4 portii de peste cu vanata

Portia are 418 calorii, 21 grame de grasime.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Peste la gratar cu vinete, 10.0 out of 10 based on 1 rating