Innutrientii din sucul de portocale proaspat stors cadrul vechii traditii asiatice, postul e considerat un proces prin care “persoana devine mai usoara”(langhana). Daca e corect tinut si nu e vorba de infometare, devine un proces de revitalizare. Aceasta inseamna ca persoana respectiva  trebuie sa primeasca  toate componentele nutritive ale unor alimente de cea mai buna calitate, cu exceptia majoritatii continutului in hidrati de carbon.

Cel putin acest aspect e valabil  cand postul e urmat, in primul rand, pentru scadere ponderala.  Daca scopul postului e doar de punere in repaus a tubului digestiv, nu e necesara reducerea  atat de drastica a hidratilor de carbon, desi trebuie eliminate fibrele, iar nutrientii trebuie consumati sub forme usor si rapid absorbabile, ce lasa o cantitate scazuta de reziduuri.

Tehnica ideala in vederea unui post eficient consta in folosirea  sucurilor proaspete de fructe si legume crude. Cu o astfel de dieta, intregul spectru de  nutrienti e  adus intr-o forma  usor de asimilat , astfel incat  tractul digestiv  poate sa ramana in repaus. Datorita marii varietati de sucuri  ce pot fi preparate, e posibila selectia  celor ce contin cantitatea adecvata de hidrati de carbon si in mod special cantitati crescute din anumiti nutrienti  ce sunt in mod particular  necesari.

De exemplu, o persoana ce  tine post in vederea  scaderii ponderale, trebuie sa consume cu moderatie  sucuri, cum ar fi cel de morcovi, mere si chiar portocale. Sucul de grapefruit si castravete, in schimb,  poate fi consumat in orice cantitate si sunt eficiente  in special combinate cu sucul de legume cu frunze de culoare verde inchis, cum ar fi salata verde cu frunze lungi.

Daca postul nu are ca scop scaderea ponderala, combinarea sucurilor  de morcov, mar si salata sau pur si simplu sucul de portocale proaspat stors, ori sucurile extrase din alte fructe si legume pot fi consumate in cantitati semnificative. E necesara, totusi,  precautie in folosirea legumelor cu gust puternic, deoarece pot contine in cantitati semnificative substante medicinale cu efecte nedorite si pot anihila sau micsora efectele benefice ale postului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Postul cu sucuri, 9.0 out of 10 based on 1 rating