Numeroase studii au aratat ca, in timpul unui exercitiu fizic de durata mai lunga si mai intens, afectiuni si boli ale sistemului cardio-vascularglucoza este preluata in cantitati mai mari de catre muschii care lucreaza, in timp ce insulenemia scade. Este important de stiut ca scaderea cantitatii de insulina din muschiul care se contracta, nu are nici o legatura cu nivelul insulinei arteriale. Acesta eliberare a insulinei din muschi continua cu aceeasi intensitate in urmatoarele doua ore dupa terminarea antrenamentului. Referitor la “Prelucrarea Glucozei de catre muschi”, legat bineinteles de actiunea insulinei, s-au emis doua ipoteze:

  • dupa unii autori, insulina ar exercita o actiune aditiva(adaugita) si asupra contractiei prin inducerea prelucrarii glucozei;
  • cand insulina din sange este scazuta, implicit si contractia musculara este diminuata;

Pe de alta parte, exercitiul fizic face ca fluxul sangvin sa creasca, o data cu marirea suprafetei capilare. Ca urmare, creste si cantitatea de insulina cedata muschiului care lucreaza crescand astfel prelucrarea de glucoza.

In concluzie, metabolismul glucozei sufera modificarile cele mai insemanate in timpul exercitiului fizic. Sensul acestora, ca si al celorlalte modificari metabolice(ale grasimilor si ale proteinelor) conduce la realizarea unei stari de echilibru a organismului. Nu trebuie sa uitam insa ca, durata exercitiului poate fi total diferita, in functie de gradul de antrenament, varsta si starea de sanatate a subiectilor. Astfel de factori au o influenta importanta asupra profunzimii fenomenelor metabolice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)