Ouale sunt bune, dar trebuie neaparat sa le gatiti?
Cercetarile arata ca ouale au o gramada de beneficii pentru musculatura si sanatate, dar tineti minte ca e o idee buna sa fierbeti, prajiti sau coaceti ouale inainte de a le consuma, din doua motive:
- evitati infestarea cu salmonela
- cresteti cantitatea de proteine absorbite.
Daca infestarea cu salmonela nu e asa de riscanta, deoarece doar un ou la fiecare 20.000 este, potrivit statisticilor, infestat, iar in ceea ce priveste proteinele situatia e clara, ouale gatite sunt digerabile in proportie de 90,9%, in timp ce ouale crude, doar in proportie de 51,3%.
Prin urmare, beneficiati de mai multa proteina de pe urma unui ou gatit decat de pe urma unuia crud.
Alt motiv pentru care oul e bun, este valoarea biologica a acestuia care este 93,7%. Comparati aceasta cifra cu 84,5% pentru lapte, 76% pentru peste si 74,3% pentru carne de vita.