• pullover cu gantera pentru piept si cutia toracicaPullover-ul se numara printre cele mai vechi exercitii si prezinta o deosebita importanta pentru imbunatatirea mobilitatii cutiei toracice, tonifierea musculaturii aferente si  educarea  actului respirator. Este relativ usor sa gasesti numeroase informatii si fotografii cu diferite variante de pullover, chiar si in revistele aparute intre anii 1930-1940. Poti gasi foarte usor poze ale unor legende precum Grimek si Stanko, , efectuand un exercitiu numit pullover si impins. In aceea vreme, impinsul din culcat cu haltera nu era la fel de popular ca in zilele noastre, asa ca sportivii luau haltera de pe podea, din spatele capului, si dupa ce o aduceau la piept, o impingeau in sus, dupa care, repetand miscarea, dar in sens invers, reveneau la pozitia initiala.
  • Odata cu trecerea anilor, exercitiul a evoluat in pullover simplu si extensii din culcat pentru muschii triceps. Pullover-ul a evoluat apoi, dintr-un exercitiu efectuat cu haltera, catre unul efectuat cu gantera, deoarece are un moment de rotatie mai mic, fiind mai usor de manevrat. Devenit exercitiu de sine statator, pulloverul a fost pozitionat in cadrul antrenamentului pentru spate sau piept. Pulloverul cu gantera a fost efectuat in mai multe moduri. Pentru inceput, culturistii se pozitionau de-a lungul bancii, folosind greutati mai mici sau mai  mari, pana la 70 kg. 
  • Au fost si indivizi care au elaborat o teorie conform careia trebuia sa faci mai multe genuflexiuni cu haltera(numite si genuflexiuni pentru respiratie), urmate de pullover cu greutati mici si un numar ridicat de repetari, executate din culcat perpendicular pe banca(ca in imaginea alaturata). Conform teoriei, aceasta combinatie putea stimula metabolismul si putea determina cresteri substantiale in greutate. Pentru a efectua acest stil de pullover, ei coborau soldurile, arcuind spatele. 
  • Una dintre probleme e ca, in acest fel muschii abdomenului sunt relaxati si este intins tesutul conectiv dens ce alcatuieste linia dintre “patratele”, numita si linia alba. Cand aceasta e foarte intinsa, se poate rupe, ducand la aparitia unor mici hernii. A doua problema e legata de faptul ca pullover-ul poate stresa cartilajul inel din jurul  incheieturii umarului. Cele mai frecvente rupturi se inregistreaza in timpul miscarilor de aruncare( spre exemplu, volei, handbal, basebal, fotbal american si alte sporturi de acest gen). Exercitiile precum impinsul cu haltera pe plan orizontal, inclinat, declinat, fluturari cu gantere sau pec-deck pot duce la aparatia durerii in cartilagii daca apar microrupturi. 
  • In ceea ce priveste aparatele pentru pullover, acestea au evoluat, iar miscarile sunt mai sigure, mai usor de controlat, insa intinderea excesiva a ligamentelor este in continuare prezenta. In ceea ce priveste eficienta, cei mai multi culturisti prefera sa efectueze acest tip de exercitiu cu gantera, in detrimentul aparatelor. In situatia in care pullover-ul iti produce durere, indiferent ca-l executi la aparat, cu gantera sau cu haltera, este recomandat sa optezi pentru eliminarea exercitiului din program, inainte de a produce mai multe daune. Cu toate ca nu simti nici o durere la nivelul articulatiei umarului, incearca sa limitezi cursa bratelor spre inapoi, pentru a te feri de posibilele accidentari.

Pullover cu gantera:

1.pullover cu haltera este un exercitiu pentru cutia toracica si piept Pentru inceput, aseaza-te perpendicular pe o banca orizontala cu partea superioara a spatelui.

2. Trunchiul trebuie sa ramana pe tot parcursul exercitiului paralel cu podeaua, iar picioarele sa fie bine fixate pe podea.

3. Apuca gantera cu ambele maini, astfel incat palmele sa fie orientate spre tavan, exact ca in prima imagine. In aceasta faza, gantera se afla deasupra pieptului.

4. Coboara gantera pana ce aceasta ajunge la nivelul bancii(unghiul descris de brate este de 90 de grade), cu un inspir profund, mentinand coatele fixe si orientate spre lateral.

5. Expira pe masura ce revii la pozitia initiala. Executa 3-4 serii a cate 10-12 repetari.

Acest exercitiu se programeaza de obicei la finalul programului pentru muschii pieptului, desi unii culturisti il prefera ca exercitiu de incalzire la inceputul programului. Exercitiul este foarte eficient si pentru femei, deoarece confera o postura ferma si tonica bustului prin tonifierea muschiului pectoral, care se afla localizat sub glanda mamara.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Pullover cu gantera, 9.8 out of 10 based on 6 ratings