Pulloverul este unul dintre cele mai vechi exercitii. Este usor sa gasesti referinte si fotografii de diferite variante de pullover chiar si in publicatiile din perioada 1930-1940. Gasesti poze ale unor legende ale acelor timpuri, precum Grimek si Stanko, facand un exercitiu numit pullover si impins.

Pe atunci, impinsul din culcat cu bara nu era un exercitiu popular, asa ca sportivii luau bara de pe podea, din spatele capului, si, dupa ce o aduceau la piept, o impingeau in sus, dupa care reveneau pe acelasi traseu.

Mai tarziu, exercitiul a evoluat in pullover simplu si extensii  din culcat pentru tricepsi. Pulloverul a evoluat apoi, dintr-un exercitiu efectuat cu bara, catre unul efectuat cu gantera, deoarece are un moment de rotatie mai mic, fiind mai usor de manevrat. Devenit exercitiu de sine statator, pulloverul a fost plasat in cadrul antrenamentului pentru spate sau piept. Pulloverul cu gantera a fost facut in mai multe moduri. La inceput, sportivii au stat de-a lungul bancii, unii au utilizat greutati mari, pana la 70 kg. Altii au dezvoltat o teorie conform careia trebuia sa faci multe genuflexiuni cu bara (numite genu pentru respiratie), urmate de pullover cu greutati mici si multe repetari, executate din culcat perpendicular pe banca (ca in poza).

Conform teoriei, aceasta inlantuire putea stimula metabolismul si putea produce cresteri substantiale in greutate. Pentru a executa acest stil de pullover, ei coborau soldurile, arcuind spatele. Problema este ca, in acest mod, muschii abdominali sunt relaxati si este intins tesutul conectiv dens care formeaza linia dintre „patratele“, numita linia alba.

Cand este foarte intinsa, se poate rupe si se formeaza mici hernii. A doua problema este ca pulloverul poate stresa cartilagiul inel din jurul incheieturilor umarului. Acesta este in mod obisnuit rupt in timpul actiunilor de aruncare (volei, handbal, bassebal, fotbal american etc). Exercitii precum impinsul cu bara din orizontal, inclinat, declinat, fluturari cu gantere, pec-deck pot produce durere in cartilagii daca exista microrupturi.

Inca nu se stie daca acestea pot produce rupturi. Aparatele pentru pullover au facut inca un pas in evolutia acestui exercitiu. Miscarile sunt mai sigure, mai usor de controlat, dar intinderea excesiva a ligamentelor este totusi prezenta. Deci, ce sa faci daca pulloverul iti produce durere? Primul lucru este sa scoti exercitiul din program, inainte sa se produca mai multe daune.

Chiar daca nu simti nici o durere , o idee buna e sa limitezi cursa bratelor spre spate pentru a te feri de surprize.

VN:F [1.9.22_1171]
va rugam asteptati...
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Pullover, 10.0 out of 10 based on 1 rating