surse naturale de quercitina

  • Quercitina e un puternic antioxidant ce face parte din familia bioflavonoidelor. O gasim in stare naturala in usturoi, ceapa, praz, ceai verde, varza de Bruxelles, marar, mere, afine, sparanghel si ardei iute. Quercitina are numeroase  proprietati si joaca  un rol important in alergii, diabet, herpes, dar si in scaderea  nivelulul prea ridicat de fier sau de plachete sangvine.
  • Quercitina e un putenic antiinflamator si actiunea ei e mult mai precoce decat cea a antihistaminicelor clasice. Quercitina impiedica pur si simplu eliberarea elementelor inflamatorii si alergene, in timp ce anumite medicamente nu fac decat sa blocheze  aceste elemente cand ajung in zonele lor de actiune.
  • Quercitina e capabila sa blocheze  si leucotrinele, ce sunt de 1000 de ori mai puternice  decat histamina si care sunt deseori responsabile de crizele de astm. Ea e deci recomandata in cazul astmaticilor.
  • Deasemenea, quercitina  joaca un rol important  in controlarea diabetului, favorizand secretia de insulina si impiedicand fabricarea  si acumularea scorbitolului in sange si in tesuturi, or, rolul scorbitolului, pe care il gasim in anumite gume de mestecat (chiar si in cele recomandate de unele asociatii dentare pentru actiunea lor anticarie), e bine cunoscut in dezvoltarea multor complicatii ale diabetului, cum ar fi cataracta, retinopatia si atacarea celulelor creierului.
  • In aceasta privinta, se recomanda diabeticilor sa-si mareasca doza zilnica de quercitina si de bioflavonoide  pana la aproximativ  200 mg. Printre altele, le mai recomanda  sa consume ceapa si usturoi,  ambele fiind  cunoscute pentru puterea lor  de a scadea  nivelul de zahar din sange, de a regulariza colesterolul si de a limpezi sangele; toate astea sunt complicatii  bine cunoscute ale diabetului.
  • Quercitina si quercitrina (transformata in quercitina de catre bacteriile intestinale) au, de aemenea, puterea de a proteja  cristalinul. Inhiband enzima numita “reductaza de aldoza”, ele previn formarea cataractei.
  • Daca  toate acestea nu au fost suficiente pentru a va convinge de valoarea sa, iata doua mari  studii efectuate pe indivizi ce au luat  doua doze de quercitina si alte bioflavonoide.
  • Primul studiu, numit studiul lui Zutphen, in Olanda, a monitorizat  putin peste 800 barbati, cu varste cuprinse intre 65 si 85 de ani, incepand din 1985. Dupa 5 ani, cercetatorii au aratat ca in cazul  persoanelor ce luau bioflavonoide ale caror surse erau ceaiul verde, ceapa si merele, riscurile de a muri de criza cardiaca scadeau cu o treime.
  • Al doilea, numit “Studiul celor sapte tari”, a avut drept subiecti 763 de barbati ce traiau in Finlanda, Italia, Grecia, fosta Iugoslavie, Japonia, Olanda si  SUA. Inca o data, cresterea consumului de quercitina afost asociata cu un efect protector asupra  vaselor sangvine si a vaselor coronariene.
  • Aceste 2 studii pe un numar determinat de persoane par sa puna in evidenta  puterea quercitinei de a impiedica agregarea plachetelor sangvine. In sfarsit, o serie de teste in vitro si experiementale efectuate pe animale par sa incurajeze folosirea quercitinei in lupta impotriva  herpesului 1 si a  anumitor tumori canceroase localizate dupa cum urmeaza: piele, san, ovare, colon, rect, creier si sange.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.1/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Quercitina, 8.1 out of 10 based on 9 ratings