Amandoua exercitiile lucreaza spatele, insa care versiune de ramat concentreaza mai eficient efortul asupra dorsalilor inferiori?


Ramat traditional cu bara T

  • Un exercitiu mai clasic decat acesta nici ca exista. Inca de pe vremea lui Arnold si a lui Franco, era considerat un exercitiu de baza pentru a da grosime si latime spatelui.
  • Ai nevoie de o bara incarcata la unul din capete si un colt liber in care sa fixezi celalalt capat al barei. Una din cheile succesului ramatului cu bara T e sa-ti lasi ego-ul la intrarea in sala si sa incarci bara cu discuri mai mici. Motivul pentru care faci acest lucru, e cursa miscarii, care trebuie sa fie cat mai ampla.
  • Spre exemplu, daca folosesti discuri de 20 de kilograme, iti vei lovi pieptul si podeaua cu acestea in timpul fiecarei repetari. In schimb, daca folosesti discuri cu un diametru mai mic, cum ar fi cele de 10 kg, iti vei stimula mult mai eficient spatele, traiectoria miscarii fiind mult mai mare, atat in faza pozitiva cat si cea negativa a miscarii.
  • Si inca ceva: trunchiul nu trebuie sa fie complet paralel cu podeaua, ci putin deasupra orizontalei (inclinat la 20-30 de grade fata de aceasta).

Ramat din aplecat cu haltera

  • Probabil cu exceptia indreptarilor, ramatul din aplecat cu haltera (priza pronatie) e fara indoiala, regele tuturor exercitiilor pentru spate. Forma de executie e foarte importanta. Pe masura ce indoi genunchii, tine spatele arcuit (cambrat) pentru a-ti proteja spatele de accidentari, obtinand in acelasi timp cea mai eficienta si puternica pozitie posibila. Apleaca-te in fata din talie, asa cum faci in timpul indreptarilor romanesti; odata ce bara este la nivelul tibiei( si aproape de picioare), ridica bara la nivelul abdomenului superior, mentinand spatele arcuit si pieptul inainte.

Avantaj: Ramat cu bara T

  • Rar se intampla ca un exercitiu precum ramatul cu bara din aplecat sa ocupe locul 2 cand e vorba de antrenamentul spatelui, insa, deoarece ne concentram pe dorsalii inferiori si comparand cele doua versiuni de ramat, putem spune ca totul se reduce la pozitia coatelor in raport cu corpul. In timpul ramatului cu bara T puteti observa cum coatele sunt mentinute pe langa corp in pozitia de varf, prin comparatie cu ramatul cu haltera, unde coatele sunt mult in lateralul corpului. Acesta e factorul determinant. De fiecare data cand faci ramat, iar coatele sunt lipite de corp, vei concentra automat efortul asupra dorsalilor inferiori.
  • Multi cred ca ramatul cu bara T e un exercitiu pentru zona mediana a spatelui, deoarece palmele sunt tinute aproape una de cealalta, cand de fapt acest lucru nu face decat sa conduca la o mai buna implicare a dorsalilor inferiori.
  • In timpul ramatului din aplecat cu haltera, distanta dintre coate / palme este mare si daca ar fi sa tragi o linie intre coate in timpul pozitiei de varf, vei constata  de fapt ce muschi sunt implicati: dorsalii superiori, romboizii si trapezul median.


VN:F [1.9.22_1171]
va rugam asteptati...
Rating: 10.0/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 6 votes)
Ramatul din aplecat cu haltera sau bara T, 10.0 out of 10 based on 8 ratings