Ambele versiuni de ramat pun accent pe dorsali, insa care din ele e mai eficienta in dezvoltarea dorsalilor superiori/partea externa si care dau acea forma de V spatelui.
RAMAT DIN SEZAND CU PRIZA LARGA:
Dintre cele doua versiuni de ramat, aceasta e cea mai putin folosita. Vei folosi o bara lunga, cum ar fi cea pe care o folosesti la tractiunile din sezand la helcometru.
Vei apuca bara cu o priza in pronatie (cu palmele in jos), la o latime ceva mai mare decat nivelul umerilor. Tine coatele ridicate pe masura ce tragi de bara. Deasemenea, nu incerca sa tragi bara in zona abdomenului inferior, asa cum faci in cazul ramatului cu priza apropiata (priza neutra).
Bara trebuie sa atinga corpul in zona abdomenului superior. Cu cat duci coatele mai in spate, fara a schimba unghiul dintre trunchi si coapse( pe scurt, fara sa te lasi pe spate) vei putea obtine o contractie mai buna la capatul miscarii de tragere.
RAMAT DIN SEZAND CU PRIZA INGUSTA:
Cei mai multi culturisti vad aceasta versiune a ramatului la cablu din sezand ca un exercitiu pentru “spatele median”, insa cu siguranta, e o miscare pentru dorsali inferiori. Dupa o repetare, o sa simti cu adevarat ce muschi lucreaza.
Deasemenea, o sa mai simti cum bicepsii si antebratele preiau o mare parte din efort, spre deosebire de ramatul cu priza larga, care in combinatie cu priza mult mai familiara, te face sa fi mai puternic decat in cazul celeilalte versiuni de ramat si in consecinta sa folosesti greutati mai mari.
Tine spatele drept, pieptul in fata, abdomenul incordat si genunchii putin flexati. Se impune respectarea acestor criterii pentru a evita posibilele accidentari.
AVANTAJ: RAMATUL CU PRIZA LARGA
In pozitia de varf a versiunii cu priza larga, cand bara se apropie de trunchi, pozitia coatelor e primordiala. Bratele trebuie sa fie perpendiculare pe trunchi si paralele cu podeaua, astfel incat traiectoria miscarii sa fie o linie dreapta ce porneste de la nivelul cotului, de-a lungul bratului, dorsalilor superiori, romboizilor si trapezului median.
In schimb, atunci cand folosesti o priza ingusta, coatele atarna pe langa corp, prin urmare nu poti trasa acea linie imaginara de-a lungul muschilor enuntati mai sus. In schimb, cea mai mare parte a eforului cade pe dorsalii inferiori.
Deci, castigatorul in cazul de fata e ramatul cu priza larga, pentru ca permite o buna implicare a majoritatii musculaturii spatelui, cu accent pe dorsalii superiori, responsabili cu obtinerea formei de V a spatelui. Asadar, renunta la manerul cu priza ingusta, cel putin pentru o vreme.
Ramatul la cablu: priza ingusta sau priza larga,
august 19th, 2012 on 12:25
FOoarte util articolul, o sa schimb varianta cu priza neutra cu cea cu priza larga.
Dar am o intrebare, atucni cand efectuam varianta cu priza neutra, ma duceam cu cateva grade in spate, foarte putin, la fel cum se vede in pozele din articol, presupun ca e corect, nu ? am vazut ca daca stau perfect drept greutatea folosita scade simtitor.
august 19th, 2012 on 13:29
Salut Radu. Poti face acest lucru, insa in limite normale. Chiar daca te lasi putin pe spate, important e ca spatele sa fie drept, sa nu-l arcuiesti.
august 19th, 2012 on 18:43
Da, asa este, la fel trebuie atentionati toti cei care fac antrenamentul de ramat la cablu cu priza ingusta si de faptul ca o aplecare in fata dupa greutate este foarte periculoasa. Miscarea corecta asa cum a fost explicata este aceea ca spatele sa ramana cat mai drept in “tragere” iar in aplecare la fel spatele drept si cursa umerilor pana la maxim (adica ei sa “curga” normal, sa nu fie blocati).
Nu va spun ca am vazut in sali antrenori care sustin ca o aplecare dupa greutate in fata nu face altceva decat sa intinda muschiul…ceea ce estre foarte gresit si periculos.
august 23rd, 2012 on 15:04
Efectele mai putin dorite in momentul arcuirii spatelui care sunt? Intreb din punct de vedere medical.
septembrie 4th, 2012 on 18:08
Foarte bun exercitiu, se simte excelent in zona dorsalilor. Iar daca la ramat cu priza ingusta folosesti greutate mare, si aici vei putea face la fel.:D