Potrivit cercetarilor existente pana la aceasta ora, cele mai importante efecte steroizi injectabili oralisecundare negative ale utilizarii steroizilor anabolizanti au loc in sistemul cardiovascular. Aceste probleme apar in cea mai mare parte in cazul folosirii steroizilor ce se iau pe cale orala, deoarece cei mai multi altereaza nefavorabil lipidele sau grasimile din sange.

Steroizii orali au tendinta de a accelera degradarea lipoproteinelor de inalta densitate, un colesterol cu efecte protective din sange. In acest fel, lipoproteinele de joasa densitate, care au tendinta de a se „lipi“ de peretii interni ai vaselor sangvine, sfarsind prin a le bloca definitiv, devin preponderente.

Afirmatia ca efectele negative asupra sistemului cardiovascular sunt reversibile cand cei care au folosit steroizi inceteaza aceasta practica este bazata pe studii pe termen scurt ce nu dureaza mai mult de 3-6 luni.

Ce se intampla dupa aceea a fost, pana la studiul efectuat in 2002 de Universitatea Glamorgan din Marea Britanie, subiect de dezbatere.

Ei au examinat efectele folosirii pe termen lung ale steroizilor asupra unor indicatori ai sanatatii cardiovasculare. Subiectii in numar de 32 au fost divizati in 4 grupe:

  • Utilizatori de steroizi care inca folosesc steroizii.
  • Utilizatori de steroizi care au oprit folosirea steroizilor de cel putin 3 luni.
  • Culturisti care nu au folosit niciodata steroizi.
  • Grup de control, de sedentari.

Primul grup a inclus barbati care au utilizat steroizi pentru mai mult de 20 de ani, dar nu neaparat continuu. Cum era de asteptat, primele doua grupuri aveau mai multa masa corporala decat celelalte doua, iar sedentarii aveau cel mai ridicat procent de grasime corporala.

Cei din grupul 1, care foloseau inca steroizi, aveau niveluri ridicate de lipoproteine de joasa densitate (tipul rau) si niveluri scazute de lipoproteine cu densitate mare (tipul bun), un scenariu tipic pentru utilizatorii de steroizi orali.

La cei din grupul 2, care intrerupsesera de cel putin 3 luni folosirea steroizilor, nivelul lipoproteinelor de joasa si ridicata densitate s-a intors la normal. Sa nu uitam insa ca  efectele negative asupra sistemului cardiovascular nu sunt reversibile chiar daca prin reintoarcerea la normal a acestor nivele nu mai exista o depunere accelerata a lipoproteinelor de joasa densitate pe peretii vaselor sangvine.

Descoperirea surprinzatoare a acestui studiu a fost faptul ca, la primele doua grupuri, s-a descoperit un nivel ridicat al lipoproteinelor de tip „A“. Faptul ca nivelul acestei lipoproteine nu revine la normal dupa intreruperea folosirii steroizilor nu arata prea bine pentru sanatatea viitoare a sistemului cardiovascular.

De ce nu se intoarce la normal nivelul acestei lipoproteine?

Autorii nu s-au hazardat sa- si dea cu parerea. Daca si alte studii confirma aceasta descoperire, inseamna ca folosirea steroizilor se poate sa altereze permanent nivelurile lipidelor in sange, in special ale lipoproteinei „A“. in ceea ce priveste grupul 3, culturistii naturali, in cazul lor s-a detectat o imbunatatire a profilului lipidelor in sange, nivelul lipoproteinelor de mare densitate fiind crescut, iar al celor de joasa densitate (tipul rau) scazut fata de grupul de sedentari. Inca o data se dovedeste ca antrenamentul de culturism este benefic sanatatii, dar situatia poate fi schimbata de folosirea steroizilor.

Alte efecte secundare ale steroizilor, pastile sau injectii, sunt: chelire, impotenta, acnee severa, ginecomastie etc, efecte care apar in functie de durata si de cantitatea de steroizi folosita, dar si in functie de rezistenta individuala a celui care le foloseste.

In plus, toate progresele obtinute datorita  steroizilor dispar la scurt timp, cateva luni, dupa ce este intrerupta folosirea lor, in timp ce efectele negative pot ramane definitiv.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Repercusiunile steroizilor, 5.0 out of 10 based on 1 rating