Respiratia este mai mult decat un proces de transformare a oxigenului in dioxid de carbon. Este baza antrenamentului sigur si eficient. Daca iti tii respiratia in timp ce ridici, cresti presiunea intraabdominala, astfel mentinand pozitia coloanei si stabilizand mijlocul. Stabilitatea in esenta asigura un fel de curea interioara, care se activeaza de fiecare data cand iti tii respiratia si inlesneste miscarile sigure in jurul articulatilor majore – soldurilor, genunchilor, umerilor si coatelor. Fara presiunea intratoracica, stabilitatea corpului este compromisa, iar corpul mentine foarte greu pozitia optima a coloanei. In cele din urma aceasta dificultate creste riscul accidentarilor, limitand capacitatea de a controla in siguranta greutatile mari.
Cand iti tii respiratia, trunchiul se stabilizeaza, asigurand o baza rigida pe care muschii vizati se pot contracta efectiv. Stabilitatea crescuta a trunchiului realizata prin tinerea respiratiei inseamna un mecanism de parghie imbunatatit si abilitatea de a genera mai multa forta. De fapt, studiile arata ca esti cu pana la 20% mai puternic daca iti tii respiratia.
Cand expir? Ar trebui sa iti tii respiratia doar cateva secunde, apoi expira cu forta odata ce ai depasit punctul de efort maxim. De obicei acest lucru se intampla in ultima faza concentrica(muschii se contracta) a miscarii. Daca ai face impins de la piept pe plan orizontal, faza respectiva ar fi aproximativ la 2/3 din distanta. Cei care sunt sanatosi pot expira dupa acest punct, iar daca ai tensiunea mare sau ai probleme cardiovasculare, probabil oricum n-ar trebui sa ridici greutati.
N-ar trebui sa iti faci griji pentru respiratie, insa daca nu respiri corect, nu doar ca te expui accidentarilor, dar iti limitezi serios rezultatele. Prin urmare chiar conteaza cum respiri.
Respiratia in timpul exercitiilor fizice,
august 8th, 2011 on 13:39
Bine ca mai explica cineva modul de respiratiei corect la un culturist.As vrea sa adaug ca daca nu respiri poti lesina in timpul unui antrenament serios.
august 8th, 2011 on 15:47
Ma bucur ca iti plac articolele.
octombrie 23rd, 2012 on 21:29
Prietene, ne-ai explicat cand sa ne tinem respiratia, nu cum sa respiram. Mai adauga detalii… Salut!