cum sa inspiri si sa expiri corect atunci cand faci exercitii fizice in culturismRespiratia este mai mult decat un proces de transformare a oxigenului in dioxid de carbon. Este baza antrenamentului sigur si eficient.  Daca iti tii respiratia in timp ce ridici, cresti presiunea intraabdominala, astfel mentinand pozitia coloanei si stabilizand mijlocul. Stabilitatea in esenta asigura un fel de curea interioara, care se activeaza de fiecare data cand iti tii respiratia si inlesneste miscarile sigure in jurul articulatilor majore – soldurilor, genunchilor, umerilor si coatelor. Fara presiunea intratoracica, stabilitatea corpului este compromisa, iar corpul  mentine foarte greu pozitia optima a coloanei. In cele din urma aceasta dificultate creste riscul accidentarilor, limitand capacitatea de a controla in siguranta greutatile mari.

Cand iti tii respiratia, trunchiul se stabilizeaza, asigurand o baza rigida pe care muschii vizati se pot contracta efectiv. Stabilitatea crescuta a trunchiului realizata prin tinerea respiratiei inseamna un mecanism de parghie imbunatatit si abilitatea de a genera mai multa forta. De fapt, studiile arata ca esti cu pana la 20% mai puternic daca iti tii respiratia.

Cand expir? Ar trebui sa iti tii respiratia doar cateva secunde, apoi expira cu forta odata ce ai depasit punctul de efort maxim. De obicei acest lucru se intampla in ultima faza concentrica(muschii se contracta)  a miscarii. Daca ai face impins de la piept pe plan orizontal, faza respectiva ar fi aproximativ la 2/3 din distanta. Cei care sunt sanatosi pot expira dupa acest punct, iar daca ai tensiunea mare sau ai probleme cardiovasculare, probabil oricum n-ar trebui sa ridici greutati.

N-ar trebui sa iti faci griji pentru respiratie, insa daca nu respiri corect, nu doar ca te expui accidentarilor, dar iti limitezi serios rezultatele. Prin urmare chiar conteaza cum respiri.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Respiratia in timpul exercitiilor fizice, 10.0 out of 10 based on 3 ratings