Culturistii isi ocupa mult timp focalizandu-se pe imaginea de ansamblu: cat de mari apar muschii lor in oglinda, cat de mult pot impinge de la piept, cati centimetri au adaugat la brat de la ultima masuratoare. De asemenea, se vitamine-seleniugandesc foarte mult la macronutrienti, cate grame de proteine, carbohidrati sau grasimi au nevoie pentru a-si atinge scopul. Dar, acordand o asa mare atentie unor factori vizibili, de multe ori uita sa dea importanta cuvenita si unor factori mai „mici” care pot avea impact mare.

Seleniu, de exemplu, este un micronutrient, unul dintre vitaminele si mineralele de care corpul are nevoie pentru a functiona la parametrii optimi, dar este necesara doar o mica cantitate. Neacordarea atentiei cuvenite acestui mineral poate avea consecinte grave pentru sanatatea generala si pentru dezvoltarea musculara. Seleniul este un antioxidant potent si treaba lui este aceea a unui antioxidant – neutralizeaza radicalii liberi periculosi inainte ca acestia sa distruga tesuturile corpului, lupta impotriva unor forme ale cancerului, ajuta ca sistemul cardiovascular.

Mult mai interesante sunt beneficiile fizice ale seleniului. In primul rand, acest mineral ajuta la mentinerea nivelului optim al tiroidei, pentru un metabolism in ritm cu stilul de viata. Si asta nu e tot. Studii noi au demonstrat implicarea seleniului in forta musculara. Intr-un studiu publicat in numarul din august al American Journal of Clinical Nutrition, s-a testat forta la mai multe exercitii, pe 89 de subiecti. Rezultatul a demonstrat  ca cei cu nivele scazute de seleniu au fost, in 95% din cazuri, mai slabi la forta decat cei cu nivele ridicate de seleniu. Din fericire, sa-ti asiguri doza necesara de seleniu, zilnic, este destul de  usor.

Doza zilnica de seleniu este undeva la 55 mcg (micrograme), insa nutritionistii sfatuiesc sa-ti asiguri cam 200 mcg de seleniu. Din mancare e mai greu de luat aceasta cantitate, dar cu ajutorul suplimentelor putem usor atinge aceasta valoare. Oricum, ori din mancare ori din suplimente ori din ambele, ai grija sa- ti asiguri aceasta cantitate zilnica de seleniu pentru a-ti putea mentine un corp sanatos si puternic.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)