Fructele si legumele proaspat stoarse furnizeaza cantitati abundente de minerale si vitamine esentiale. Ele reprezinta corespondentul natural al tabletelor cu multivitamine. Fiecare suc are proprietati farmacologice diferite.
Stoarcerea elimina lichidul bogat nutritiv din “spatiile” formate de fibre, astfel incat trebuie consumat cat mai repede dupa stoarcere, deoarece nu mai e protejat fata de oxidare si tinde sa piarda foarte repede multe dintre proprietatile benefice existente in acel moment.
Sunt comercializate tot felul de storcatoare, dar pentru toate sucurile, cu exceptia sucului de citrice, storcatoarele electrice cu presa mecanica sunt probabil cele mai bune, in special pentru persoanele grav bolnave, deoarece se considera ca sucurile astfel obtinute retin mai multi nutrienti.
Folosirea lor e totusi un proces in 2 etape, ce necesita de 2 ori mai mult timp pentru majoritatea persoanelor. Storcatoarele cu centrifuga sau rotative sunt mai simple si mai putin costisitoare. Mixerele nu sunt in mod real storcatoare, deoarece nu indeparteaza pulpa.
Produsul trebuie spalat bine inainte de stoarcere. Merele si castravetii trebuie decojiti, ca si legumele radacinoase. Coaja poate fi tare, amara, nisipoasa sau acoperita cu ceara. Trebuie indepartate deasemenea toate componentele dure. Din fiecare capat al morcovului, de exemplu, trebuie indepartat 1 cm. Daca solul in care a fost cultivat e de o calitate incerta, legumele radacinoase trebuie spalate din nou dupa decojire sau chiar introduse putin in apa fiarta in vederea sterilizarii.
Pentru persoanele ce prezinta dificultati de digestie a sucurilor crude, legumele pot fi gatite intr-o cantitate mica de ghee, in care s-au calit usor ceapa si condimente si servite ca supa.
Sucul anumitor legume are un gust foarte puternic si trebuie consumat in cantitate redusa., diluat cu sucuri mai usoare, cum ar fi cel de morcov sau de castraveti. Sucurile se combina usor pentru a se obtine bauturi gustoase. Sucul de morcovi si telina e de baza, putandu-i-se adauga alte sucuri, cum ar fi cel de salata, spanac, castravete si uneori varza.
Merele, ananasul, si perele sunt fructele preferate pentru suc. Desi sucurile de fructe si legume nu se amesteca, uneori, anumite combinatii, cum ar fi morcov, mar si salata verde (in proportii de 5 / 3 / 1) sunt nu numai gustoase, dar si sanatoase.
Sucurile proaspete,
octombrie 8th, 2012 on 15:12
cu adevarat fructele sunt necesare in alimentatia noastra dar ce este ideal….mancarea lor in stare naturala sau in sucuri?