Incearca sa raspunzi corect la urmatoarele intrebari, al caror subiect principal il reprezinta antrenamentul pentru spate.


1. Cand faci tractiuni la helcometru, care tip de priza e mai eficienta pentru dezvoltarea dorsalilor superiori, pentru a-i da spatelui acea forma de V?

A) Priza larga (bara standard);

B) Priza apropiata (maner in V);

C) Priza inversa (palmele spre corp) la nivelul umerilor, cu bara;

Raspuns: In situatia de fata, pozitia coatelor este primordiala. In cazul variantelor B si C, coatele se misca pe langa corp. In schimb, atunci cand folosesti o priza larga cu priza deasupra, varianta A, coatele se misca in lateralul corpului. Acest tip de miscari, in timpul carora coatele sunt tinute pe langa corp, cum ar fi ramatul cu priza inversa sau tractiunile cu priza apropiata, implica dorsalii inferiori. Pe de alta parte, toate aceste miscari, efectuate cu o priza larga, solicita mai mult fibrele dorsalilor superiori. Asadar, varianta A este cea corecta.


2. Care dintre variantele de pullover cu gantera de mai jos, simuleaza mai bine tractiunile cu bratele drepte, un exercitiu uniarticular, efectuat de obicei la sfarsitul antrenamentului pentru spate.

A) Pullover pe banca declinata;

B) Pullover pe banca orizontala;

C) Pullover pe banca inclinata;

Raspuns: Tractiunile cu bratele intinse sunt un exercitiu pentru dorsalii inferiori, fiind stimulati din momentul in care bratele sunt paralele cu podeaua si pana cand bara atinge coapsele. Varianta care imita cel mai bine acest exercitiu este cea efectuata pe banca declinata ( varianta A). Datorita pozitiei trunchiului, dorsalii sunt solicitati aproape imediat, furnizand totodata o tensiune constanta asupra acestora pe toata durata miscarii. Prin urmare, pastreaza varianta pe plan inclinat pentru ziua in care iti antrenezi pieptul.


3. De obicei, miscarile de ramat implica unul din cele trei capete ale deltoidului, motiv pentru care unii culturisti isi antreneaza aceasta parte a deltoizilor in ziua dedicata spatelui. Astea fiind spuse, care capete ale muschilor deltoizi sunt puternic solicitate in timpul exercitiilor pentru spate.

A) Deltoizii anteriori;

B) Deltoizii laterali:

C) Deltoizii posteriori;

Raspuns: Desi in general, miscarile de ramat sunt considerate ca fiind exercitii pentru spate, nu trebuie sa omitem faptul ca multe dintre acestea mai implica si unul dintre cele trei capete ale deltoidului, pe masura ce te apropii de capatul miscarii de tragere. Raspunsul este evident daca te gandesti la modul de executie al fluturarilor la aparatul pec-deck sau la fluturarile laterale din aplecat inainte. Din multe puncte de vedere, aceste miscari sunt similare cu cele de ramat. Amandoua sunt miscari pentru deltoizii posteriori, asadar raspunsul corect este C.


VN:F [1.9.22_1171]
va rugam asteptati...
Rating: 10.0/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 8 votes)
Test: Antrenamentul pentru spate, 10.0 out of 10 based on 8 ratings