In urmaExercitii pentru umeri si spate cu bara libera cu multi ani, culturismul si halterele(ridicarile olimpice) erau unul si acelasi lucru. Insa, odata cu trecerea anilor, aceste sporturi au evoluat intr-un asemenea mod incat acum au scopuri si criterii diferite cu ajutorul carora sunt desemnati campionii. Specializarea este foarte importanta, asta deoarece este aproape imposibil sa obtii rezultate excelente la toate sporturile. Insa, odata cu trecerea anilor, specializarea a devenit atat de “specializata”  incat cei mai multi culturisti nu cunosc nici exercitiile de baza folosite de halterofili.

Cei ce practica culturismul pot beneficia insa de pe urma metodelor de antrenament ale halterofililor, imbunatatindu-si in felul asta semnificativ forta musculara. Cu totii cred ca suntem de acord ca un culturist puternic va putea trage de fiare mai grele, ceea ce se traduce prin muschi mai lati, mai grosi si mai densi. In cazul ridicarilor olimpice, e foarte important sa ai o coordonare buna, echilibru, flexibilitate si forta, dar, este la fel de importanta si puterea bruta. E posibil ca aceste lucruri sa nu fie foarte importante pentru culturisti, dar in mod cert orice culturist nu are decat de castigat de pe urma unui corp superior si puternic. Asta nu inseamna ca antrenamentul tau ar trebui sa includa doar ridicari olimpice, insa adaugarea unei miscari de acest tip, cum ar fi, spre exemplu, tragerile cu haltera, iti pot imbunatati semnificativ forta, puterea, viteza si chiar masa musculara a partii superioare a corpului. Acest tip de miscare incepe relativ lent, insa se termina cu o explozie de viteza si forta. Si aici, ca la orice alt exercitiu, e foarte important sa ai un bun control asupra greutatii, in cazul in care nu doresti sa te accidentezi. In randurile de mai jos iti voi explica  pas cu pas, cum trebuie executate “Tragerile cu haltera“, in asa fel incat sa nu te numeri printre accidentati.

 Tragerile cu haltera-Metoda corecta de executie

Inainte de toate, trebuie sa sti ca acest tip de exercitiu poate fi executat si la aparatul Smith. In cazul in care ai suferit o accidentare sau ai dureri la nivelul spatelui, iti recomand sa faci exercitiul la aparatul Smith si sa renunti la haltera, sau chiar sa renunti de tot la acest tip de exercitiu, pentru a nu-ti agrava situatia.

1. Daca alegi sa executi exercitiul cu haltera, mai intai trebuie sa o asezi pe podea. Aseaza-ti talpile sub bara si ai grija ca distanta dintre talpi sa fie putin mai mare decat latimea soldurilor.

2. Apleaca-te (miscare de genuflexiune) si prinde haltera cu o priza in pronatie. Asigura-te ca distanta dintre palme este cu 15-20 centimetri mai mare decat latimea umerilor.exercitii pentru umeri si spate cu haltera efectuate corect

3. Incordeaza-ti spatele si coloana, dupa care ridica fruntea in sus si priveste drept in fata.

4. Soldurile trebuie sa fie mai sus decat genunchii, insa mai jos decat umerii. Ai grija sa mentii soldurile la un nivel superior fata de genunchi si inferior fata de umeri cand incepi sa tragi de haltera. In cazul in care lucrezi la aparatul Smith , pozitioneaza-ti bara aproximativ la nivelul genunchilor si incepe miscarea din aceasta pozitie.

5. Continua sa tragi haltera in sus, iar de indata ce aceasta trece de genunchi, accelereaza miscarea. In momentul in care haltera ajunge in dreptul partii superioare a coapselor, trage cu toata puterea. Continua sa tragi haltera in sus catre clavicule flexandu-ti coatele in exterior.

6. Indoaie usor genunchii si coboara haltera lent pana pe la jumatatea coapsei. Tine spatele drept; trunchiul trebuie sa fie aproape vertical.

7. Cand ai ajuns deasupra genunchilor , incepe sa tragi din nou de haltera in sus pentru urmatoarea repetare. Continua pana ce termini seria.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Tragerile cu haltera-Un exercitiu pentru spate si umeri, 10.0 out of 10 based on 1 rating